آنچه در این مطلب می خوانید:
تاریخچه حضور خوشنویسی در معماری داخلی
همانطور که می دانید، هنر خوشنویسی یا خطاطی، به معنی زیبانویسی یا نوشتن همراه با خلق زیبایی، همواره در کلیه کشورهای اسلامی، به عنوان والاترین هنر مورد توجه بوده است. برای درک و لذت بردن از تجربه بصری این هنر مقدس و با ارزش، باید بدانیم خوشنویس افزون بر نگارش یک متن بر روی کاغذ، سعی داشته یک اثر هنری، با ارزش های زیبایی شناختی خلق کند. اما درک این هنر منحصر بفرد زمانی برایمان سخت و پیچیده خواهد شد که با آثاری مواجه شویم که این خطوط نگارشی زیبا، در غالب یک اثر حجمی و مجسمه گونه نمود پیدا کند به طوریکه که تمامی اصول نگارشی و پیچ و خم های خوشنویسی به صورت هنرمندانه توسط تکنیک ها مدرن و متریال های مختلف به یک اثر هنری و عملکردی زیبا در صنعت مبلمان و دکوراسیون داخلی تبدیل شده باشند.
امروزه در حوزه طراحی و ساخت مبلمان و آثار هنری دکوراتیو، هنرمندانی هستند که دیگر برای نگارش متون خوشنویسی، دست به قلم و مرکب نمیبرند، بلکه توانسته اند با شناخت کامل از اصول نگارشی انواع خطوط خوشنویسی و همچنین تسلط بر تکنیک های مجسمه سازی و طراحی صنعتی، محصولاتی خلق کنند که هنرخوشنویسی را بیش از پیش در ابعاد مختلف زندگی مدرن امروزی وارد کنند. در این میان طراحان عربی نقش پررنگ تری در استفاده از این هنرخوشنویسی در ساخت مبلمان و تزیینات دکوراسیون داخلی داشته باشند.
خوشنویسی اسلامی
خوشنویسی اسلامی که با نام خط عربی نیز شناخته می شود، به عنوان یکی از ارکان اصلی هنر اسلامی، پس از گسترش اسلام در سراسر شبه جزیره عربستان، ایران، ماورا النهر، بخش هایی از هند، شمال آفریقا و اندلس، یا زبان عربی جایگزین زبان اقوام ساکن دراین مناطق شد و برای مدت های طولانی توسط همه مسلمانان در گویش های مختص خودشان مورد استفاده قرار گرفت. خط عربی که پیش از ظهور اسلام نگارشی ساده و کاربردی محدود داشت، به سرعت با خطوط دیگر درآمیخت و رفته رفته سبک ها و شیوه های مخصوصی برای خط و نگارش پدید آمد که خط شناسان خطوط اصلی را به شش خط تقسیم بندی نموده اند که عبارتند از: رقاع، ثلث، ریحان، محقق، توقیع و نسخ که بعدها توسط ایران خطوط زیبای نستعلیق، و شکسته نستعلیق نیز ظهور کرد که سهم مهمی در پیشرفت خوشنویسی اسلامی داشت.
تاریخچه حضور خوشنویسی در معماری داخلی
خوشنویسی تقریبا در تمام فرهنگ ها به چشم می خورد اما در کشورهای آسیایی بخصوص کشورهای اسلامی، معماری و خطاطی رابطه ای دیرینه دارند؛ خط بر روی نمای مسجدها، کاخ ها و مقبره ها، همراه با کاشی کاری نمایش پر شکوهی از هنر اسلامی را نمایان می کنند. نمونه های بارز استفاده از خطاطی در فضاهای داخلی را می توان در محراب و زیر گنبد مساجد اسلامی و ایرانی نیز مشاهده کرد. اما امروزه خطوط عربی یا خوشنویسی به صورت ترکیبی از الگوهای پیچیده هندسی و موتیف های گیاهی در سطوح دیگری غیر از کاغذ، مانند کاشی، سکه، ظروف مصرفی، فرش و نقاشی مورد استفاده قرا می گیرد . بنابراین می توان از آن به عنوان منبع بی نهایت از ایده های خلاقانه در تزیین نام برد.
بنابراین همانطور که زمان میگذرد ایدههای هنری پیشینیان توسط هنرمندان امروزی به تمامی ابعاد زندگی مدرن بشر قدم میگذارد و آن را دستخوش تغییر و تحول میکند. هنر خوشنویسی هم تابع این اتفاقات، علاوه بر زیباسازی بناهای معماری، توسط هنرمندان با ذوق در قالب هایی متفاوت و متنوع توانسته در خدمت طراحی مبلمان و دکوراسیون داخلی، دست به خلق و عرضه محصولاتی زیبا و منحصر به فرد بزند.
در ادامه ما سعی خواهیم کرد تا به معرفی 3 هنرمند خلاقی بپردازیم که با استفاده از خوشنویسی و انواع خطوط زیبای عربی و مدل سازی 3 بعدی، مبلمان و محصولاتی زیبا و کاربردی و انعطاف پذیر خلق کردند که از نظر ارگونومی، امنیت و راحتی لازم را فراهم نموده اند.
معرفی هنرمندان و طراحان خوشنویسی با مبلمان
ایاد نجای، Iyad Naja
ایاد نجای، هنرمند و طراح نوآور لبنانی است که پس دریافت مدرک لیسانس گرافیک از دانشگاه بیروت، در سال 2000 در کنار فعالیت های حرفه ای خود در زمینه تبلیغات، به طراحی محصول نیز گرایش پیدا کرد. سپس در سال 2013، استودیو طراحی خود را در حوزه طراحی المان های خوشنویسی راه اندازی نمود. او تلاس کرد تا با استفاده از مفاهیم و هنر زیبای خوشنویسی عربی، طیف وسیعی از محصولات و مبلمان کاربردی و زیبای خود را به جهانیان نشان دهد. پس به راحتی می توان اورا سفیر هنر خطاطی عربی در طراحی صنعتی نامید. تجارب غنی او در رشته های مختلف هنری و بخصوص دانش او در شناخت موادی از جمله: بتن، نیکل، طلا، کروم و … و ویژگی های ساخت صنعتی، منجر به تولید قطعات بی شماری از اشیای روزمره شده که همگی با حفظ زیبایی بصری و عملکردگرایی، فرهنگ و هنر زیبای عربی را به نمایش می گذارند. نجا هم اکنون به تحصیل در رشته هنر و معماری اسلامی – عربی می پردازد.
عمر صفا Omar Safa
عمر صفا، طراح و گرافیست لبنانی-بلغاری است که در دانشگاه آمریکایی بیروت در رشته های مختلف هنری تحصیل کرده است. پس از پایان تحصیلات دانشگاهی او شرکت طراحی و گرافیکی خود را با مطالعه بر روی خوشنویس های کلاسیک عربی، و طراحی انواع فونت، تصویرسازی راه اندازی نمود و بدنبال آن توانست مهارت های خلاقانه ای در زمینه تلفیق خلاقانه انواع مبلمان، روشنایی و محصولات خانگی و همچنین جواهرات زیبا با خطوط عربی کسب نماید.
Elie Abou Jamra & Mirna Hamady (برند کاشیدا)
میرنا حمدی و الی ابو جمرا دو طراح و گرافیست لبنانی که پس از تحصیل در دانشگاه بیروت در لبنان؛ همکاری مشترک خود را در استودیو کاشیدا Kashida جهت طراحی مبلمان و محصولات صنعتی با استفاده از خطوط خوشنویسی 3 بعدی، شروع کردند. حمدی و ابو جمرا، معتقد هستند که می توان از طریق خوشنویسی عربی ، اشیا کاربردی و منحصر به فردی را طراحی کرد که علاوه بر ماهیت زیبایی شناختی و تزیینی آنها، به یک عنصر اساسی در طراحی مبلمان و دکوراسیون داخلی تبدیل شوند.
منبع:
- موسوی پور, فروغ السادات، ۱۳۹۲، هویتمندی فضاهای داخلی با استفاده از هنر خوشنویسی ایرانی، سومین همایش ملی معماری داخلی و دکوراسیون، اصفهان، موسسه آموزش عالی دانش پژوهان،
- www.kashidadesign.com
- www.iyadnaja.com
- http://www.pontdesarts.biz
- http://www.omarsafa.com
مطالب مرتبط پیشنهادی:
تبلور هنر در طراحی صندلی (معرفی انواع طرح های هنری)
زیباسازی شهر با المان ها و مبلمان شهری
لطفا نظرات خود را در خصوص مطلب فوق در پایین صفحه درج نمایید و اگر می خواهید دیگران نیز این مطلب را بخوانند از طریق شبکه های اجتماعی روبرو، آن را با دوستان و آشنایان خود به اشتراک بگذارید و یا ارائه هر گونه انتقاد و پیشنهاد به بخش مشاوره فنی و مهندسی کارگشا مراجعه فرمایید.