آبگرمکن بدون مخزن یکی از رایج ترین انواع پکیج در زندگی آپارتمانی امروز کشورمان است. در این مطلب قصد داریم به معرفی کلی آبگرمکن بدون مخزن بپردازیم و ویژگیهای آنها را بررسی کنیم.
آبگرمکن بدون مخزن چیست؟
به آبگرمکن بدون مخزن آبگرمکن دیواری هم گفته میشود؛ این نوع آبگرمکن همانطور که از نام آن مشخص است، مخزن ندارد. این دسته از آبگرمکنها برخلاف آبگرمکنهای مخزندار، چون مخزن ندارند، آب گرم را در خود ذخیره نمیکنند.
به این ترتیب هر زمان که به آب گرم نیاز داشته باشید آب به طور مستقیم گرم شده و به صورت نامحدود در اختیارتان قرار میگیرد. طبق بررسیهای انجام شده، این آبگرمکنها در مقایسه با نوع مخزن دار حدود 22 درصد کارایی بیشتری دارند.
در این آبگرمکنها برای گرم کردن سریع آب از مبدل حرارتی و مشعلهای پرقدرت استفاده میشود. به این صورت که آبگرمکن همیشه در حالت آماده قرار داشته و زمانی که شیر آب باز میشود، به سرعت آب گرم را فراهم میکند.
به عبارت دیگر عملکرد آبگرمکن بدون مخزن به این شکل است که با عبور آب سرد از مبدل حرارتی، آب تا دمای معین گرم شده، از آبگرمکن خارج میشود و به این ترتیب مستقیم مصرف میگردد.
در استفاده از این نوع آبگرمکنها توجه داشته باشید زمانی که شیر آب گرم بسته میشود، آبگرمکن هم خاموش میشود. این خاموش شدن دستگاه در مواقعی که به آبگرم نیاز ندارید، به دلیل صرفه جویی در مصرف انرژی یک مزیت مهم به شمار میرود.
با توجه به اینکه این دسته از آبگرمکنها مخزن ندارند، فقط در صورت نیاز و باز کردن شیر آب گرم شروع به فعالیت کرده و آب گرم را فراهم میکند. این درحالی است که آبگرمکنهای مخزن دار همیشه در حال فعالیت هستند و دمای حجم آبی که ذخیره کردهاند را ثابت نگه میدارند.
در نتیجه میتوان اینطور برآورد کرد که آبگرمکنهای بدون مخزن که در شبانه روز حدود 151 لیتر آب گرم فراهم میکنند، 34 درصد انرژی کمتری به نسبت نوع مخزن دار مصرف میکنند. جالب است بدانید که طول عمر آبگرمکن بدون مخزن 2 برابر نوع مخزندار است و به طور میانگین میتوان حدود 20 سال از آن استفاده کرد. با این حال قیمت، هزینه نصب، تعمیر و نگهداری آبگرمکنهای بدون مخزن به نسبت مخزن دار بالاتر است.
بیشتر بخوانید: راهنمای خرید پکیج برای آپارتمان مسکونی؛ بهترین مارک پکیج کدام است؟
اجزای تشکیل دهنده آبگرمکن بدون مخزن
همانطور که پیشتر به آن اشاره کردیم، این دسته از آبگرمکنها مخزن نداشته و آب را به طور مستقیم گرم میکنند. در ادامه به بررسی اجزای یک آبگرمکن بدون مخزن خواهیم پرداخت که به شرح زیر هستند:
- مجرای فشار گاز ورودی و چند راهه
- مجرای ورودی آب سرد
- مجرای خروجی آب گرم
- مجرای ورودی گاز
- کلاهک تعدیل
- کلید حرارتی کلاهک تعدیل
- کلید مبدل حرارتی
- مبدل حرارتی
- الکترود جرقه زن
- حسگر الکترود
- مشعل
- مجموعه چند راهه
- شیر گاز
- رگلاتور آب
- برد الکتریکی
- ورودی جریان برق و باتری
مزایای آبگرمکن بدون مخزن
برای انتخاب یک دستگاه آبگرمکن متناسب با نیازهایتان بایستی علاوه بر مشخصات کلی مزایا و معایب آن را نیز مدنظر داشته باشید. اگر آبگرمکن موردنیاز خود را بر اساس امکانات و شرایط خود به درستی انتخاب کنید، هنگام اوج مصرف دغدغه تأمین آب گرم موردنیاز خود را نخواهید داشت.
آبگرمکن بدون مخزن میزان مصرف انرژی کمتری دارد و میتواندنسبت به آبگرمکن مخزن دار، حدود 30 الی 50 درصد انرژی برق یا گاز کمتری مصرف کند. همچنین این نوع از آبگرمکنها فقط در همان لحظه شیر آب گرم باز میشود، شروع به کار میکنند؛ از این رو نیاز به انرژی اضافی برای همیشه گرم نگهداشتن آب در دمایی معین ندارند.
از سوی دیگر آبگرمکنهای بدون مخزن ابعاد کوچکتری دارند و نیاز به فضای بزرگی ندارند. در نتیجه اگر فضای بزرگی در محل زندگی یا محل کار خود ندارید، این مدل انتخاب خوبی خواهد بود.
معایب آبگرمکن بدون مخزن
یکی از معایب این دسته از آبگرمکنها بگرمکن ها آبآلبااااهزینه بالای خرید، نصب و تعمیرات آن است. مورد دیگر این است که چون آبگرمکنهای بدون مخزن آب را به طور مستقیم گرم و در اختیار افراد میگذارد، در ساعات اوج مصرف نمیتواند بیش از ظرفیت خود آب گرم تولید کند.
به علاوه اگر خانواده پرجمعیتی دارید باید از یک آبگرمکن بزرگ استفاده کنید که به تبع هزینههای شما را افزایش خواهد داد. معمولاً این دسته از آبگرمکنها برای خانههای بزرگ مناسب نیستند؛ زیرا با باز کردن شیر آب گرم همزمان در دو محل از خانه، آب گرم به اندزه کافی فراهم نخواهد شد؛ از این رو شاید نیاز باشد تا چند دستگاه در محلهای مختلفی از منزل نصب کنید؛ که خود این موضوع هم باعث افزایش هزینهها خواهد شد.
مقایسه آبگرمکن بدون مخزن و مخزندار
هزینه لازم برای خرید و نصب آبگرمکن بدون مخزن از آبگرمکن مخزن دار بیشتر است. با این حال برای منازلی که در روز حداکثر 150 لیتر آب گرم استفاده میکنند، آبگرمکن بدون مخزن 24 تا 34 درصد انرژی کمتری مصرف میکند.
آبگرمکن بدون مخزن به نسبت نوع مخزن دار آن، دوام بیشتر و مصرف انرژی کمتری دارد؛ هرچند این موضوع به دلیل قیمت خرید بالایی که دارد و هزینه نصب بیشتر آن جبران میشود.
طول عمر آبگرمکنهای بدون مخزن 20 سال یا بیشتر است درحالی که طول عمر نوع مخزندار بین 10 تا 15 سال است.
برخی آبگرمکنهای بدون مخزن یک بخش به نام شمعک یا پیلوت دارند که برای آماده به کار بودن شمعک همیشه باید روشن باشد. این موضوع به دلیل مصرف انرژی بالا میتواند برتری کم مصرف بودن آبگرمکنهای بدون مخزن نسبت به نوع مخزن دار را از بین ببرد.
از این رو در زمان انتخاب و خرید، دستگاهی را انتخاب کنید که سیستم جرقه زن داشته باشد تا شعله پیلوت حذف شده و هنگام استفاده برای روشن شدن مشعل از جرقه استفاده گردد.
بیشتر بخوانید: آبگرمکن مخزن دار چیست و چگونه کار می کند؟ ویژگی ها، مزایا و معایب
ویژگی های آبگرمکن بدون مخزن
هنگامی که تصمیم به خرید یک آبگرمکن میگیرید، فارغ از نوع مخزن دار یا بدون مخزن آن، باید به موارد مهمی توجه که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد.
قیمت بالای خرید و نصب
به طور معمول آبگرمکن بدون مخزن به نسبت آبگرمکن مخزن دار قیمتی چندین برابر دارند. به طورکلی آبگرمکنهای بدون مخزن اگرچه به طور قابل توجهی کارآمدتر هستند و طول عمر بیشتری دارند اما از نظر قیمتی گرانتر هستند.
هرچند مصرف انرژی این دسته از آبگرمکنها کمتر است اما هزینه خرید آن به قدری بالا هست که بتوان از این مزیت چشم پوشی کرد. توجه داشته باشید که این تنها قیمت خود آبگرمکن نیست که بالاست، بلکه هزینههای نصب آن هم بالاتر است.
نداشتن قابلیت انعطاف پذیری
یک آبگرمکن مخزن دار، به دلیل ذخیره سازی آب گرم در مخزن، برای انجام همزمان چند کار آب گرم فراهم میکند. این در حالی است که با آبگرمکن های بدون مخزن این موضوع غیر ممکن به نظر میرسد. از این رو سرعت گرم کردن آب و میزان دمای ایجاد شده برای آب توسط آبگرمکن را باید حتماً مدنظر قرار دهید.
اگر بخواهید در استفاده از آبگرمکن، چند کار را به طور همزمان انجام دهید، معمولا مجبور خواهید شد که از یک آبگرمکن بدون مخزن بزرگتر یا چند آبگرم کن بدون مخزن استفاده کنید.
درصورتی که فقط مقدار بسیار کمی آب داغ لازم داشته باشید، شاید اصلاً آبگرمکن بدون مخزن روشن نشود؛ همچنین نوسانات دما پروسه دوش گرفتن را با مشکل روبه رو میکند. به طوری که هنگام دوش گرفتن ممکن است درجه حرارت تا پنج درجه کاهش یافته و سپس به حالت اول برگشته و سپس پنج درجه افزایش پیدا کند.
با توجه به نوسانات دمایی آب گرم هنگام دوش گرفتن این دغدغه وجود دارد که دمای آب کمی سرد شود. در چنین شرایطی پس از استفاده از آب گرم، آبگرمکن خاموش شده و در لولهها هنوز مقادیری آب گرم وجود دارد. درصورتی که چند دقیقه پس از اولین مصرف آب گرم دوباره با باز کردن شیر آب گرم از آبگرمکن استفاده کنید، آب شروع به گرم شدن کرده و دوباره سرد میشود.
وجود این مشکلات در خصوص تأمین آب گرم مورد نیاز، سبب شده تا آبگرمکن مخزن دار انتخاب درستی باشد. هرچند بسیاری از افراد به دلیل فضای محدودی که در ساختمان خود دارند، همچنان از نوع بدون مخزن استفاده میکنند.
نداشتن امکان گرم شدن سریع آب
مهمترین ویژگی آبگرمکن بدون مخزن این است که مخزن ندارد؛ همین مسئله باعث میشود امکان ذخیره سازی حجم مشخصی از آب را نداشته باشد. آبگرمکن مخزن دار به دلیل اینکه آب را به صورت ذخیره نگه میدارد، با باز کردن شیر آب، بلافاصله آب گرم را در اختیار افراد قرار میدهد.
این درحالی است که در آبگرمکن بدون مخزن با باز کردن شیر آب گرم، تازه یک سنسور جریان آب فعال شده، سپس فن روشن میشود و در ادامه آب شروع به گرم شدن میکند. بدیهی است که هر چقدر قدرت دستگاه زیادتر باشد، باز هم مدتی طول میکشد تا آب گرم به دست ما برسد. از این جهت آبگرمکنهای مخزنی که همیشه مقادیری آب با دمای مشخص ذخیره دارند برتری دارند.
درجه اطمینان
ساختار آبگرمکن بدون مخزن به نحوی است که قطعات متعدد و پیچیدهای دارد و به تبع کنترل آن نیز دشوار میباشد. این امر مسلم است که هرچه دستگاه پیچیدهتر باشد و قطعات متعددی در ساختار آن به کار رفته باشد، احتمال اشتباه در آن افزایش مییابد. همچنین تعمیر و نگهداری از این نوع آبگرمکنها دقت بیشتری میطلبد.
نکته اول: در هوای سرد، اگر نمیخواهید برای مدتی از آبگرمکن استفاده کنید حتماً بایستی آب آن را کاملاً تخلیه کنید؛ زیرا آب در داخل دستگاه یخ میزند و ممکن است این مسئله باعث شود به آبگرمکن آسیبهای جدی وارد شود.
نکته دوم: در مناطقی هم که سختی آب وجود دارد، دستگاه در خطر آهک گرفتگی قرار گرفته و کارایی آن به شدت کاهش خواهد یافت. این درحالی است که در آبگرمکنهای مخزن دار مواد موجود در آب سخت، در کف مخزن رسوب کرده و خارج میشوند.
دیگر برتری آبگرمکنهای مخزنی در این رابطه این است که حتی با وجود رسوب گرفتگی در کف دستگاه، عملکرد آن به میزان بسیار کمتری تحت تأثیر قرار میگیرد؛ به طوری که ممکن است عملکرد آن نهایتاً 5 درصد کاهش یابد. علت این امر آن است که تبدیل گرما در این آبگرمکنها در لولهها صورت میگیرد و در واقع ارتباطی به کف مخزن ندارد.
هزینه سرویس و نگهداری از آبگرمکن بدون مخزن
هزینه مربوط به تعمیر و نگهداری آبگرمکن بدون مخزن نسبت به نوع مخزن دار آن بیشتر است. این دستگاههای بدون مخزن در واقع دیگهای بخار کوچک میباشند و رسیدگی به آنها دقت و هزینه بیشتری میطلبد.
در هنگام خرید آبگرمکنهای بدون مخزن حتماً دفترچه راهنمای آن را مطالعه کنید. زیرا ممکن است آبگرمکن تنها اگر نصب و سرویس آنها توسط یک تعمیرکار حرفهای انجام شود، شامل گارانتی باشد. توجه داشته باشید که خدمات بدون گارانتی هزینه زیادی دارند.
به علاوه نصب و سرویس آبگرمکنهای بدون مخزن به قدری پیچیده هست که نیاز به یک تعمیرکار حرفهای را ایجاب میکند. به طورکلی سرویس آبگرمکن مخزن دار از آبگرمکن بدون مخزن بسیار سادهتر است و هزینه کمتری را هم برای مصرف کننده در پی دارد.
امکان صرفه جویی در انرژی
در صورت عدم استفاده از آبگرمکن بدون مخزن چراغ اتوماتیک آن خاموش میشود. با این حال عملکرد آن بهتر از آبگرمکن مخزن دار با عایق بندی نمیباشد.
هر دفعه که از آب گرم استفاده میشود، تمامی لولههای فلزی میان دستگاه و شیر آب، گرم شده و سپس آب گرم میشود. در صورتی که بتوان برای هر شیر آب یک آبگرمکن بدون مخزن نصب کرد، با وجود هزینه بالا، کارایی آن افزیش خواهد یافت. به طور کلی عایق بندی لولهها در خصوص هر دو نوع آبگرمکن اتلاف انرژی را کاهش تا حد زیادی میدهد.
آبگرمکن بدون مخزن برقی یا گازی
آبگرمکن بدون مخزن از نظر مصرف انرژی به دو دسته گازی و برقی تقسیم میشود. نوع برقی این دستگاه عملکرد بهتری از نوع گازی دارد؛ همچنین آبگرمکن بدون مخزن گازی دارای دردسرهای ایمنی زیادی است. درصورتی که در جایی زندگی میکنید که قیمت آب و برق یکسان است، با در نظر گرفتن هزینه نصب و تعمیر، آبگرمکن بدون مخزن برقی انتخاب خوبی خواهد بود.
گارانتی دستگاه
در خصوص انواع آبگرمکنها چه مخزن دار و چه بدون مخزن، نمیتوان طول عمر خاص و مشخصی را در نظر گرفت. حتی بهترین آبگرمکنها هم طول عمر آنچنان بالایی ندارند. برای مثال این ادعا که آبگرمکنهای ژاپنی 10 تا 15 سال طول عمر دارند و در ایران هم میتوانند همین قدر کارایی داشته باشند، اشتباه است؛ زیرا شرایط مکانی و الگوی مصرف آنها با هم تفاوت دارد.
از این جهت پیشنهاد میشود حتماً دفترچه راهنما و گارانتی آبگرمکن بدون مخزن را بررسی کنید؛ تا از شرایط دقیقی که تولید کنندگان آبگرمکن برای بهرهمندی از گارانتی خدمات در نظر گرفتهاند، مطلع شوید. معمولاً با خارج شدن از محدوده گارانتی، هزینههای زیادی به شما تحمیل خواهد شد که متعلق به نصب و نگهداری دستگاه است.
اگر به خدمات نصب، اجرا یا تعمیر پکیج نیاز دارید، می توانید درخواست خود را از طریق صفحه «نصب و تعمیر پکیج» ثبت کنید.
آبگرمکن بدون مخزن فوری یا زود جوش چیست؟
احتمالاً زمانی که به دنبال خرید آبگرمکن بودهاید، در مورد آبگرمکن بدون مخزن فوری یا زودجوش شنیدهاید. این نوع آبگرمکن که با برق کار میکند، بیشتر به درد مکانهایی میخورد که به گاز شهری دسترسی ندارند. انتخاب این نوع آبگرمکن بر اساس مقدار آبی که برای گرم کردن نیاز دارید همینطور کاربری فضایی که قرار است در آن قرار گیرد، دارای ابعاد مختلفی است.
سیستم گار آبگرمکن بدون مخزن فوری یا زود جوش به نحوی است که در هر قسمتی از واحد که شیر آب گرم باز شود، هیترهای گرمایشی خود را روشن خواهد کرد. آب کم کم گرم شده و به قسمت مورد نظر فرستاده میشود. به محض اینکه شیر آب گرم بسته میشود، هیتر گرمایشی خاموش میشود.
سخن آخر
در این مطلب سعی کردیم همه چیز در مورد آبگرمکن بدون مخزن را شرح دهیم و آن را با نوع بدون مخزن مقایسه کنیم. در صورتی که هرگونه سوال در مورد نحوه عملکرد این آبگرمکنها دارید، میتوانید در بخش نظرات مطرح نمایید؛ کارشناسان ما در اسرع وقت به سوالات شما پاسخ خواهند داد.