نحوه اجرای سازه های cft و برتری آن نسبت به اسکلت بتنی و فلزی

برای ساخت اسکلت‌های ساختمانی از سازه‌های مختلفی همچون فولادی و بتنی استفاده می‌شود. یکی از جدیدترین این فناوری‌ها در ساختمان سازی، سازه‌ های CFT هستند. سازه های سی اف تی (CFT) دارای ویژگی‌های منحصر به فردی هستند. نحوه اجرای آن‌ها تفاوت‌هایی با دیگر سازه‌ها دارد. در این مقاله به معرفی این سازه‌ها، ویژگی‌ها، بررسی مهم‌ترین مزایا و معایب آن‌ها و همچنین کاربردهای آن‌ها می‌پردازیم.

سازه سی اف تی (CFT) چیست؟

اصطلاح CFT در واقع به معنای لوله‌ها یا مقاطع پر شده با بتن است. سازه‌های فولادی مزایا زیادی دارند اما یکی از مهم‌ترین نقطه ضعف‌های آن‌ها، توخالی بودن مقاطع فولادی است. سازه‌های سی اف تی در واقع یک ساختار مرکب یا ترکیبی هستند که شامل ستون‌های فولادی پر شده با بتن و تیرهای فولادی است. فولاد به کار رفته در ساخت سازه های CFT در واقع مقاطع فولادی نورد شده یا لوله‌های فولادی هستند که در اندازه‌های بزرگ و کوچک تولید می‌شوند. بتن به کار رفته نیز می‌تواند هم بتن نوع معمولی و هم نوع خود متراکم باشد.

نحوه اجرای سازه های CFT

همان‌طور که در بالا نیز عنوان شد سازه های سی اف تی متشکل از سه بخش ستون، تیر و بتن هستند. نحوه اجرای این سازه‌ها به این صورت است که بعد از اجرای فونداسیون با رعایت تمامی استانداردها، نسبت به اجرای ستون‌های فولادی تو خالی اقدام می‌کنند.

بعد از نصب ستون‌ها، آن‌ها را با استفاده از یکی از انواع بتن پر می‌کنند. این بتن می‌تواند بتن معمولی با بتن‌های خود متراکم شونده باشند. بعد از خشک شدن بتن، به نصب تیر‌ها با استفاده از اتصالات مخصوص جوشی یا پیچ و مهره‌ای اقدام می‌کنند.

مقاطع فولادی سازه های CFT چگونه ساخته می‌شوند؟

مقاطع فولادی به کار رفته در ساخت و اجرای سازه های CFT عمدتاً به دو روش صورت می‌گیرد. روش اول ساخت این مقاطع دستی یا سنتی است. در روش دوم هم از مقاطع تک درز نورد شده در کارخانه استفاده می‌شود که به اصطلاح مقاطع HSS خوانده می‌شود. استفاده از مقاطع پیش ساخته HSS باعث می‌شود که مزایای استفاده از سازه‌های CFT به حداکثر برسد.

مزایای اجرای سازه های CFT

اجرای سازه‌های CFT به عنوان اسکلت در ساختمان سازی با توجه به ویژگی‌هایی که دارند می‌توانند مزایای زیادی در پی داشته باشند که از مهم‌ترین آن‌ها می‌توان به چند مورد زیر اشاره کرد.

معایب اجرای سازه های CFT

علی‌رغم تمامی مزایای که در خصوص استفاده از سازه های سی اف تی مطرح است، نمی‌توان از چند عیب جزئی آن‌ها چشم پوشی کرد. اولین محدودیت این سازه‌ها این است که مساحت سطح مقطع فولادی باید حداقل یک درصد مساحت کلی مقطع مختلط باشد. مورد دیگر هم این است که نسبت پهنا به ضخامت در اجزای مقطع فولادی باید بر اساس الزامات از پیش مشخص شده باشد. این دو مورد را می‌توان از اصلی‌ترین محدودیت‌های سازه‌های CFT در نظر گرفت.

سازه سی اف تی در مقابل اسکلت بتنی و فلزی

اجرای سازه های CFT در مقایسه با اسکلت‌های بتنی و فلزی مزایای زیادی در پی دارد. در ادامه مقایسه میان این سه صورت گرفته است.

ویژگی سی اف تی اسکلت بتنی اسکلت فلزی
ابعاد بسیار کوچک بسیار بزرگ متوسط
مقاومت در برابر آتش مقاوم در برابر آتش مقاوم در برابر آتش مقاومت ندارد
شکل پذیری بسیار زیاد کم تا متوسط متوسط تا زیاد
«چنانچه نیاز به مجری اسکلت بتنی دارید؛ می‌توانید درخواست خود را در سامانه ثبت درخواست کارگشا درج نمایید.»

اجرای سازه های CFT در مقایسه با سازه بتنی

اجرای سازه های CFT در مقایسه با سازه فلزی

سخن آخر

سازه های سی اف تی (CFT) به دلیل برخورداری از ویژگی‌های خاص، مزایا زیادی را در اختیار طراحان و مهندسان قرار می‌دهند. این سازه‌ها ترکیبی از فولاد و بتن هستند و از نقاط قوت این دو بهره برده‌اند. در بالا به مهم‌ترین مزایا و معایب اجرای سازه‌های CFT همچنین مقایسه آن با اسکلت‌های فولادی و بتنی پرداخته شد.

منبع
frontiersinsteeltubeinstitute
خروج از نسخه موبایل