مهاربندی دیواره گود بوسیله دیوار دیافراگمی
یکی دیگر از روشهای مهاربندی گود احداث دیوار دیافراگمی (Diaphragm Wall) و یا دیوار دوغابی (Slurry Wall) میباشد. در این روش اجرای سازه نگهبان و پایدارسازی گود، بعد از قراردادن قطعات فولادی لبه های محافظ در محل دقیق حفاری توسط نقشه بردار دستگاه های گراب متناسب با شرایط زمین حفاری قسمتی از دیوار را آغاز می نمایند.
در صورت وجود زمین های سخت و سنگی از دستگاه هیدرولیک کاتر (Hydraulic Cutter) ، در صورت وجود زمین های نسبا سخت از دستگاه هیدرولیک گراب (Hydraulic Grab) ، در صورت وجود زمین های نرم از دستگاه گراب کابلی (Cable Grab) و در صورت وجود زمین های لای از دستگاه کیلی گراب (Kelly Grab) استفاده می شود.
باید این نکته را نیز در نظر داشت در هر پنل حداکثر 6 متر از طول دیوار حفاری شود ، که باتوجه به اندازه 2 متری دستگاه های گراب این عملیات باید در 3 مرحله صورت پذیرد. به این ترتیب که ابتدا یکی از طرفین چپ یا راست بصورت کامل حفاری انجام میشود ، بعد نوبت به طرف دیگر میرسد و در نهایت قسمت میانی دو حفره را شروع به گودبرداری می کنند.
همزمان با حفاری جهت پایدارسازی جداره دیواره حفاری شده و جلوگیری از ریزشهای موضعی از دوغاب بنتونیت استفاده می شود. دوغاب بنتونیت در حین حفاری مرتبا در حال سیرکوله شدن توسط دستگاه های مختص به امر می باشد تا از سفت شدن دوغاب بنتونیت جلوگیری به عمل آید و تنها در جداره های گودال حفاری شده نفوذ نماید و کیک بنتونیت را ایجاد کرده و موجب پایداری دیواره ها گردد.
همزمان با عملیات حفاری مراحل ساخت شبکه های فولادی در بخشی دیگر، مطابق با نقشه های اجرایی صورت می پذیرد و پس از تکمیل حفاری و رسیدن به عمق مطلوب جهت قرار دادن در داخل حفره انتقال می یابد. لازم به ذکر است دوغاب بنتونیت پیش از قراردادن شبکه فولادی از حفره تخلیه می گردد.
این شبکه های فولادی بصورت دولایه و با فواصل و نمره آرماتور مشخص شده در نقشه های طراحی بسته می شوند.
پس از قراردادن شبکه فولادی داخل محل حفاری شده لوله های بتن داخل حفره قرار داده می شود به نحوی که تا انتهای حفره برسد و در تراز بالای حفره روی لوله قیفی را جهت ریختن بتن داخل لوله ها نصب می نمایند و عملیات بتن ریزی را نیز تا تکمیل شدن کامل حفره ادامه می دهند. عیار بتن مصرفی را باتوجه به نظر طراح و معمولا روانی بالا تهیه می نمایند.
مزایای روش دیواره دیافراگمی
در شیوه پایدار سازی دیوار دیافراگمی اولا سرعت و ایمنی کار بالا است و ثانیا می توان از آن در حین بهره برداری به عنوان دیوار حائل نیز استفاده نمود.
در عین حال این روش نیاز به دستگاه ها و نیروهای تخصصی و همچنین فضای مناسب و زیاد جهت اجرا دارد و اصولا در احجام کم، هزینه اجرای کار بسیار زیاد است، ولی در احجام زیاد هزینه کلی اجرای کار می تواند از روشهای ساده تر ، کمتر نیز باشد و در گاهی اوقات بدلیل عدم وجود فضای مناسب در دوطرف دیوار محدودیت به حدی بالا می رود که امکان اجرای دیوار دیافراگمی از بین خواهد رفت.
پس از پایان بتن ریزی و گیرش بتن عملیات خاکبرداری آغاز شده و در هر مرحله خاکبرداری در صورت نیاز و صلاحدید طراح ، دیوار دیافراگمی بوسیله انکراژ یا نیلینگ به دیواره پشت آن دوخته می شود.
مطالب مرتبط با این مقاله را در کارگشا دنبال کنید:
- آشنایی با گودبرداری
- چک لیست عملیات خاکبرداری
- چک لیست بازرسی ماشین آلات
- لیست شرکت های تولید کننده ماشین آلات ساختمانی
- قرارداد مقاطعه کاری گودبرداری و پی کنی
- قرارداد مقاطعه کاری زهکشی و آب بندی گود
- موافقتنامه و شرایط عمومی قراردادهای خدمات ژئوفیزیک
- آشنایی بیشتر با عملیات خاکی
- 3 پارامتر تاثیرگذار در انتخاب ماشین آلات ساختمانی
- نقشه های اجرایی سازه نگهبان خرپایی
- استفاده از قرارداد امانی جهت تجهیز اجرای عملیات گودبرداری
- قرارداد مقاطعه کاری اجرای دیوار حائل
- راهنمای طراحی دیوار حائل
- چک لیست زهکشی پشت دیوار حائل
به منظور آشنایی بیشتر با این مبحث و رسیدن به جواب سوالات خود و یا ارائه هر گونه انتقاد و پیشنهاد به بخش مشاوره آنلاین کارگشا مراجعه فرمایید.
منبع : دپارتمان اجرا سامانه جامع صنعت ساختمان (کارگشا)