متره و برآورد چیست؟ اتمام پروژه در زمان دقیق با بودجه معین

اگر می‌خواهید بودجه واقع بینانه‌ای را برای پروژه خود ایجاد و حفظ کنید و همچنین از هر گونه هزینه غیر‌ ضروری جلوگیری کنید به «متره و برآورد» نیاز دارید. بهره‌گیری از خدمات شناسایی و تخمین، کنترل مالی، داشتن نظم در هزینه‌ها، همه و همه موفقیت پروژه شما را از طریق متره و برآورد تضمین می‌کند و همچنین رضایت بیشتری را از نتیجه نهایی ایجاد می‌کند.

فوندانسیون ساختمان خود را با متخصصان کارگشا اجرا کنید.

هزینه‌ها از ابتدا در زمان شروع پروژه تا اتمام آن باید به طور دقیق کنترل شوند تا مراحل مختلف پروژه به موقع و در بودجه اختصاص یافته تحویل داده شود. ایجاد و تحقق اهداف اصلی پروژه و ارائه راه‌حل‌ها و خدمات برآورد هزینه، نتیجه پروژه‌ای است که در زمان و بودجه تعیین شده به اتمام می‌رسد. کیفیت ساخت ساختمان و عملکرد آن و همچنین پاسخ‌گویی بودجه در برابر ارزش پروژه به انجام متره و برآورد وابسته است؛ با ویکی ساختمون همراه باشید.

متره و برآورد چیست؟

مطلب پیشنهادی: عایق رطوبتی نانو چیست؟ بدون جذب آب، روغن و گرد و غبار

قبل از شروع کار اجرایی، مقدار مصالح مصرفی بر طبق نقشه‌های سازه ساختمان و نقشه‌های اجرایی از طریق متره محاسبه می‌شوند. سپس با استفاده از فهرست بهاء سال جدید، مقادیر هزینه مصالح تا اتمام پروژه برآورد می‌شود. این در واقع تعریفی ساده از متره و برآورد است.

این امر کلیه هزینه‌های مربوط به کاربرد و مقدار مصالح ساختمانی را تعیین می‌کند، تا اجرای پروژه توجیه‌پذیر باشد. اگر بودجه کمتر از میزان برآورد باشد، می‌توان تغییرات اساسی را در مصالح و نحوه ساخت اعمال کرد. این تغییرات می‌توانند در مشخصات پروژه آورده شوند، یا پروژه به صورت مرحله‌ای انجام شود تا بودجه برای ادامه کار بتواند در مراحل مختلف به اصطلاح آزاد شود.

به شخصی که وظیفه این مهم را دارد «مترور» گفته می‌شود. این فرد همچنین به عنوان ارزیاب یا برآوردگر نیز شناخته می‌شود. او باید در درک و خواندن نقشه‌ها مهارت داشته داشته باشد، زیرا تخمین برآورد را نمی‌توان بدون درک نقشه‌های مربوطه انجام داد.

وظایف اصلی مترور

روش انجام متره و برآورد

به طور خلاصه فرآیند انجام کار شامل ۳ مرحله مختلف است:

اطلاعات زیر برای انجام متره و برآورد ضروری است:

۱- نقشه‌ها

برآورد طبق نقشه‌های معماری و سازه تهیه می‌شود. نقشه‌های سازه، ابعاد، وزن، طول و ضخامت قسمت‌های مختلف پروژه را نشان می‌دهد. اندازه هر مؤلفه پروژه در هر نقشه نشان داده شده است و برآورد نیز مطابق آن تهیه می‌شود. طرح، ارتفاع، سطح مقطع و موارد دیگر در نقشه‌ها تهیه شده است که در فرآیند تخمین ساختمان مورد استفاده قرار می‌گیرند.

۲- مشخصات

مشخصات به همراه نقشه‌ها برای نمایش کیفیت پروژه تعیین می‌‍شود. به عنوان مثال، یک نقشه اندازه درب را نشان می‌دهد، اما نمی‌تواند برخی از عناصر ابتدایی مانند نوع درب و نوع چوب و موارد دیگر را نشان دهد. همه این عوامل با مشخصات کامل شناسایی می‌شوند. به طورکلی، مشخصات دارای دو نوع هستند:

الف) مشخصات عمومی:

مشخصات عمومی همچنین به عنوان «مختصر مشخصات» نیز شناخته می‌شوند. مشخصات عمومی، طبقه‌بندی کلی پروژه را به تصویر می‌کشد. این مشخصات برای تعیین استانداردهای کار ساختمانی مورد استفاده قرار می‌گیرد که به ایجاد برآورد دقیق کمک می‌کند.

ب) مشخصات دقیق:

مشخصات دقیق شامل ویژگی‌ها، کمیت و نسبت مصالح ساختمانی مورد استفاده در کار ساخت و ساز را در جزئیات نشان می‌دهد. هر مؤلفه از کار ساختمانی به طور جداگانه با کمک مشخصات دقیق به تفصیل شرح داده می‌شود. بنابراین، تمام جنبه‌ها برای ایجاد استانداردها و کیفیت کار ساختمانی فاش می‎شود.

۳- بهاء

بهاء برای تخمین دقیق میزان دقیق کار و مصالح ساختمانی لازم است. بهاء باید به واقعیت تکیه کند. ضرب بهاء با مقدار مصالح منجر به برآورد هزینه پروژه خواهد شد. بهاء کار مصالح یا ساخت و ساز را از طریق فهرست بهاء همان سال محاسبه کرد. مقدار بهاء شامل هزینه‌های مصالح، هزینه‌های حمل و نقل، نیروهای مشغول در پروژه و موارد دیگر است.

در پایان، متره، ریزمتره، خلاصه متره، بهای واحد مقدار کار و مقادیر مالی در سندی به نام «صورت وضعیت» تسلیم کارفرما می‌شود.

ابزارهای مورد نیاز برای متره و برآورد

انجام متره و برآورد شامل دو روش دستی و نرم‌افزاری است. روش دستی قدیمی‌ترین و زمان‌برترین سیستم سنجش و برآورد است. مترور با استفاده از نقشه‌های معماری و سازه به صورت دستی مقادیر مصالح مورد نیاز، نیروی کار و هر فعالیتی که نیاز به تخمین هزینه دارد را محاسبه و در جداول خاص آنها را می‌نویسد.

اما با ظهور کامپیوترها و سپس ساخت انواع نرم افزاهای مهندسی عمران، کار برای انجام متره و برآورد بسیار آسان شده است. امروزه در بسیاری از پروژه‌های عمرانی در داخل کشور از برنامه تحت ویندوز به نام اکسل (Excel) استفاده می‌شود.

سفت کاری ساختمان خود را در کارگشا ثبت نمایید.

اهمیت استفاده از متره و برآورد در حوزه عمران

ساخت و ساز بهینه، گرو در آنالیز ریز به ریز مصالح، نیروی کار و هر فعالیتی که به پرداخت هزینه منجر می‌شود دارد. اینکه کارفرما بتواند از مقدار بودجه تعیین شده در اجرای پروژه اطمینان حاصل کند و هر مرحله از کار به درستی تخمین هزینه شده باشد، نشان از آن دارد که پروژه در مسیری صحیح در حال انجام است.

اهمیت استفاده از متره و برآورد در صنعت عمران به قدری است که باعث می‌شود پروژه‌ای خاص در زمان مشخص تحویل داده شود و یا یک پروژه در میانه‌های راه بی‌نتیجه رها شود. فقدان متره و برآورد در شروع هر پروژه عمرانی به معنای عدم پیش‌بینی‌های لازم و روبرو شدن با مشکلات جدید در هر مرحله از اجرای پروژه است.

 

خروج از نسخه موبایل