فوم بتن چیست و چگونه ساخته میشود؟ مزایا، معایب و کاربردهای آن در چیست؟

فوم بتن متریالی ساختمانی است که به عنوان پر کننده در پروژه‌های ساختمانی مورد استفاده قرار می‌گیرد و به دلیل سرعت اجرای بالا، کاهش چگالی و قیمت پایین‌تر آن نسبت به بتن معمولی (حاوی شن) محبوبیت زیادی دارد. فوم بتن چیست و چه کاربردی دارد، مزایا و معایب استفاده از این بتن در چیست، از جمله پرسش هایی هستند که در این مقاله به آن پاسخ می دهیم. در این مقاله از کارگشا با ما همراه باشید تا اطلاعات خود را در زمینه فوم بتن بالا ببرید.

فوم بتن چیست؟

فوم بتن (foamed concrete) یا بتن سبک یک نوع بتن است که در مقایسه با بتن معمولی چگالی بسیار پایین‌تری دارد. فوم بتن در دهه 1980 با همکاری چند دانشگاه اروپایی به صنعت ساختمان معرفی شد و یک شرکت در سال 1380 برای اولین با بتن سبک را تحت عنوان بلوک‌های سی ال سی (clc) تولید و روانه بازار کرد.

فوم بتن از سیمان، آب، ماسه بادی و مواد کف زا که اغلب پروتئین‌های شیمیایی و حیوانی (شاخ یا سم حیوانات) هستند، تشکیل می‌شود و در ادامه اجرای بتن، به دلیل داشتن حباب‌های هوا باعث کاهش چگالی در عین حفظ ضخامت و حجم بتن می‌شود.

روش تهیه فوم بتن

به منظور ساخت فوم بتن به فوم، ملات ماسه (ماسه بادی)، سیمان، آب نیاز است. در این طی فرایند ساخت فوم بتن ابتدا سیمان، ماسه با آب با در نظر گرفتن مقدار تعیین شده توسط مهندس سازه، جهت ساخت بتن با چگالی مورد نظر وارد میکسر می‌شوند.

سپس در دستگاه فوم ساز، ماده فوم ساز که یک پروتئین شیمیایی یا حیوانی است با آب مخلوط می‌شود و فوم را تشکیل می‌دهد، در ادامه فوم به وسیله پمپ‌های هوا از طریق لوله‌هایی وارد میکسر می‌شوند و با ملات آب، ماسه و سیمان مخلوط شده و آماده اجرا بر روی سطح مورد نظر می‌شوند.

علاوه بر فوم در فوم بتن از فوق روان کننده‌ها (Super plasticizer)، برای تولید بتن با مقاومت بالا، از افزودنی‌هایی نظیر میکرو سیلیکا (Micro silica) و خاکستر بادی (Fly Ash) هم استفاده می‌شود.

در مجموع وظیفه فوم در بتن ایجاد حباب‌های هوا و پایداری حباب‌ها تا مرحله گیرش بتن است که چگالی بتن نهایی به میزان پایداری این حباب‌ها بستگی دارد.

دستگاه فوم بتن چیست؟

 دستگاه فوم بتن در واقع شامل یک قسمت برای تولید فوم، یک قسمت برای مخلوط کردن فوم و ملات سیمان با هم و یک قسمت دیگر پمپاژ فوم بتن تهیه شده به محل مورد استفاده است.

دستگاه فوم بتن یک دستگاه سیار است و با توجه به ابعاد پروژه و میزان فوم بتن مورد نیاز از تکنیک تولید و پخش در محل پروژه با در نظر گرفتن میانگین شرایط کاری می‌تواند در هر ساعت به‌طور متوسط ۵ الی ۷ میکسر با حجم ۱ الی ۱/۵ متر مکعب فوم بتن تولید نماید. این دستگاه با در نظر گرفتن یک شیفت کاری می‌توان گفت متوسط روزانه بین ۴۰ تا ۵۰ میکسر تولید فوم بتن دارد.

کاربردهای فوم بتن

در ساختمان سازی عمده‌ترین و اصلی‌ترین کاربرد فوم بتن شامل کف‌سازی، ساخت بلوک‌های سبک برای دیواری غیر باربر خارجی و شیب بندی است. البته از فوم بتن برای پر کردن فضاهای خالی، پر کردن قوس تونل‌ها، عایق‌کاری تأسیسات ساختمانی، پرکردن معابر و پل‌ها، ساخت بندرگاه‌ها و … استفاده می‌شود.

بیشتر بخوانید: بلوک پرلکس چیست؟

نگهداری از فوم بتن

جلوگیری از انقباض در طی خشک شدن بتن از جمله موارد نگهداری از فوم بتن یا هر بتن دیگری است. به‌طورکلی حداکثر انقباض تا سن 28 روزگی برای بتن رخ می‌دهد و با نگهداری از بتن می‌توان از ایجاد انقباض در آن را به ۱/۰ و کمتر نیز محدود کرد.

عمل آوری یا نگهداری از بتن و دستیابی به ویژگی‌های استاندارد یک بتن شامل آب دهی در روزهای اولیه و دو بار آبدهی در روزهای گرم است. عمل آوری بتن و جلوگیری از ایجاد ترک‌ها در آن در اثر تبخیر آب، باعث بالا رفتن مقاومت آن می‌شود.

برای عمل آوری مناسب فوم بتن نیاز است از آن در دمای بالاتر از 10 درجه سانتی‌گراد نگهداری شود. همچنین رطوبت اضافی و وزش باد نیز عوامل مهمی محسوب می‌شوند. این دو عامل با اثر گذاشتن بر سرعت از دست دادن رطوبت بتن سبب پدید آمدن ترک و کاهش کیفیت سطح فوم بتن و در پی آن دوام فوم بتن می‌شوند.

مزایای فوم بتن

از مهمترین مزایای فوم بتن می توان به موارد زیر اشاره کرد.

معایب فوم بتن

احتمال به وجود آمدن پدیده انقباض یا افت بتن که ممکن است در هر بتن دیگری در صورت عدم نگهداری مناسب پیش بیاید، از معایب فوم بتن محسوب می‌شود و همچنین عمر کوتاه فوم بتن که در برخی منابع دو سال عنوان شده است، این مصالح ساختمانی را ضعیف جلوه می‌دهد.

مقایسه فوم بتن با پوکه معدنی

ممکن است در بسیاری از وب سایت‌ها، معایب بسیاری برای فوم بتن نوشته باشند که به احتمال زیاد وب سایت مربوط به فروش پوکه معدنی است.

در عین حال در برخی دیگر از وب سایت‌ها مزایای زیادی برای فوم بتن عنوان شده است، در این وب سایت‌ها نیز فروش فوم بتن یا دستگاه ساخت فوم بتن به فروش می‌رسد. کارگشا به منظور مقایسه بین فوم بتن و پوکه معدنی مقاله‌ای منتشر کرده است که می‌توانید به آن مراجعه کنید.

مقدار سیمان در فوم بتن

نسبت سیمان و آب در ساخت فوم بتن به چگالی مورد نظر سیمان که در نقشه‌ها مشخص شده است دارد. از طرفی آبی هم که برای ساخت فوم استفاده می‌شود نیز باید در میزان آب مورد نیاز برای ساخت فوم بتن در نظر گرفته شود.

قیمت فوم بتن

قیمت فوم بتن به‌طورکلی به چالگی فوم بتن که به میزان استفاده از ماسه و سیمان بر می‌گردد و همچنین استفاده از پروتئین‌های شیمیایی یا حیوانی که برای ساخت فوم استفاده می‌شوند بستی دارد. برای اطلاع از قیمت فوم بتن به کارگشا مراجعه کنید.

سخن آخر

به منظور یافتن گروه، شرکت یا افرادی متخصص در زمینه اجرای فوم بتن به کارگشا مراجعه کنید و با جست و جوی عبارت اجرای فوم بتن با فهرستی از بین مجریان که در اختیار شما قرار می‌گیرد به انتخاب یکی از آن‌ها بپردازید. شرکت کارگشا همواره رضایت مشتریان و مخاطبان خود را در درجه اول اهمیت قرار می‌دهد و بهترین شرکت‌ها، گروه‌ها و افراد ماهر در زمینه خدمات ساختمان را معرفی می‌کند. در گردآوری این مقاله از سایت‌های ویکی پدیا، فوم کانکریت ورلد، هانکر و ساینس دایرکت کمک گرفته شده است.

خروج از نسخه موبایل