شب گذشته زلزله ای به قدرت ۵.۲ ریشتر تهران، کرج و قم را لرزاند.
این زمین لرزه در طول جغرافیایی: 50.96 و عرض جغرافیایی: 35.69 در عمق 7 کیلومتری زمین رخ داد.
ایران یک کشور زلزله خیز است و تاکنون زلزله های زیادی را پشت سر گذاشته است.به دنبال آن شهر تهران از نظر زمین لرزه جزء مناطق پر زیان (۸ تا ۱۰ درجه مرکالی) بهشمار میآید. گسلهایی که در تهران و حومه تا شعاع ۱۵۰ کیلومتری مرکز شهر قرار دارند، عبارتند از گسل مشاءبه طول ۹۰ کیلومتر، شمال تهران، ریبه طول ۸ کیلومتر، طالقان، ایوانکی و ایپک که بررسی رفتار آنها حایز اهمیت است.
با توجه به جمعیت زیاد ساکن در تهران، این شهر زلزله هایی را تجربه کرده و زلزله هایی نیز برای آن پیش بینی شده است. لازم است برای کاهش دادن میزان خطرات و خسارات ناشی از زلزله های احتمالی آینده دانش و قدرت مقابله با زلزله از نظر فرهنگی افزایش یابد.
هنگام وقوع زلزله مردم دچار ترس و اضطراب شده که یک امر طبیعی است اما فرهنگ سازی در مورد چگونگی برخورد مردم با این حادثه امری است بسیار ضروری، زیرا مردم در این شرایط سعی می کنند که خود را از زلزله وخسارات ناشی از آن دور نگه دارند به همین دلیل به خیابان ها و مسیرهای عبوری آمده و موجب شلوغی، ترافیک و اختلال در کار نیروهای امدادرسانی و آتش نشانی می شوند. بنابراین لازم است با فرهنگ سازی و آموزش به آن ها اعلام شود که چگونه در هنگام زلزله و اندکی پس از آن خونسردی خود را داخل ساختمان ها حفظ کنند و در نزدیکترین نقاط امنی که حضور دارند پناه بگیرند.
در این میان شهروندانی هستند که وظیفه خود می دانند به جای شایعات و ایجاد رعب و وحشت نکته های ایمنی مهمی مانند چگونگی مقابله با آن یا پناه گرفتن در اماکن امن به دیگران توصیه می کنند که اقدام بسیار پسندیده ای است.
این اقدامات برای شهرهای دیگری که زلزله را تجربه کرده اند نیز وجود داشته و تجربه های گذشته باعث شده مدیریت بحران و حوادث بداند که باید پیام هایی را به مردم منتقل کنند تا اقدامات و عملکردها در زمان زلزله مسیر درست تری طی کند.
از وظایف همه شهروندان است که نسبت به مسائل هنگام وقوع زلزله آگاه باشند و نیز وظیفه رسانه ها و مسئولین است که این آگاهی، دانش، مهارت ها، همکاری ها و مسئولیت پذیری ها را به وسیله برگزاری نشست ها و همایش ها و استفاده از فناوری های ارتباطی و اطلاع رسانی در زمینه آمادگی در برابر زلزله فراهم کنند.
کلام کارگشا:
به عنوان نکته پایانی باید متذکر شد که به دلیل اینکه بسیاری از قسمت های شهر تهران دارای بافت فرسوده و ساختمان های قدیمی می باشند. بالا بردن کیفیت خدمات مهندسی و نظارت بر حسن اجرای ساخت و ساز ها و افزایش اطمینان از ایمنی ساختمان ها امری ضروری است که باید از طرف نظام مهندسی انجام پذیرد.
منبع: دپارتمان شهرسازی کارگشا