روش های اجرای پروژه با نگرش ریسک

انواع قراردادها و ریسک های مربوط به آن ها

 نظام و نحوه استفاده از منابع بیرونی (نوع سازمان) برای تدارک بخش های مختلـف پـروژه منجر به ایجاد انواع مختلفی از روش ها با ویژگی ها و معایب و مزایای مختلفی می شود. هر یک از این روش ها بـا توجـه به خواسته ها و شرایط ویژه هر پروژه خاص می تواننـد انتخـاب و مـورد اسـتفاده قـرار گیرنـد.

سیستم متعارف

در سیستم متعارف یا طراحی، مناقصه، اجرا، کارفرما قراردادهای جداگانـه ای بـا مـشاور (طـراح) و پیمانکـار منعقـد می کند. فرایند انجام شدن پروژه به صورت متوالی است بدین ترتیب که ابتدا مشاور، طراحی پروژه را تهیه و تکمیـل می کند و سپس با برگزاری مناقصه جداگانه، ساخت پروژه با روش مناقصه به یک یا چند پیمانکار واگذار مـی نمایـد تا پروژه بر اساس طرح و مشخصات فنی تهیه شده اجرا شود. مشاور در دوره اجرا بـه طـور معمـول بـه نماینـدگی از طرف کارفرما به عنوان ناظر فنی پروژه، مسئولیت نظارت بر کار و راهنمایی پیمانکار را بـرای پیـشبرد کـار و حـل و فصل مسایل فی مابین طراحی و اجرا بر عهده می گیرد. ریسک هماهنگی بین طراحی و ساخت و راه اندازی پروژه در این روش بر عهده کارفرما است.

از آنجا که در این روش، پیش از شروع ساخت، طراحی تکمیل می شود، کارفرما از شرایط و خصوصیات پروژه بـه صورت کامل آگاه است و می تواند برآوردی واقع بینانه از زمان و هزینه، پیش از آغـاز مرحلـه سـاخت پـروژه داشـته باشد. در قرارداد منعقد شده با پیمانکار برای ساخت، مسئولیت طراحی و صحت تمام اطلاعات مربوط بـه پـروژه بـا کارفرماست، مگر موارد مشخص و محدودی که مسئولیت طراحـی آن بـر عهـده پیمانکـار قـرار داده مـی شـود و در قرارداد به صراحت به آن اشاره می گردد.

از این رو، پیمانکاران با اتکا به طراحی هـا و مشخـصات ارایـه شـده توسـط کارفرما و در نظر گرفتن ریسک های کار، اقدام به ارایه پیشنهاد و برآورد هزینه برای اجرای کار می نماید. اسـتفاده از این روش در بین کارفرمایان بسیار متداول است و سال هاست که مورد استفاده قرار می گیرد و درک کاملی از نحـوه انجام شدن آن وجود دارد، همچنین تمامی قوانین لازم برای این روش موجود هستند. استفاده از این سیـستم ، در مورد پروژه هایی که اطلاعات موجود از محل اجرای پروژه ناکافی است و عدم قطعیت در مورد مشخصات پروژه زیـاد است، مناسب تر است. برخی از مشکلاتی که در این سیستم وجود دارد به طور اجمالی عبارت هستند از:

سیستم طرح و ساخت

در این روش، پس از آنکه کارفرما خود و یا به کمک یک مشاور عالی، انتظارات و خواسته های اولیه خود از پـروژه را تا حد معقولی تعریف کرد، با قراردادی واحد، کل طراحی و ساخت پروژه را به یک سازمان / گروه واگذار می کند. در این روش، منبع واحدی مسئولیت طراحی و ساخت پروژه را بر عهـده مـی گیـرد. بـدین ترتیـب کارفرمـا مـی توانـد ریسک های بیشتری را در مقایسه با روش متعارف متوجه پیمانکار نماید. البته کارفرما نباید از ایـن روش بـه عنـوان وسیله ای برای انتقال غیر معقول ریسک به پیمانکار استفاده کند. در این سیستم کارفرما باید توجه ویژه ای به فرایند انعقاد قرارداد و ارزیابی صلاحیت های فنی و تجربی پیمانکاران طرح و ساخت شرکت کننده در مناقصه و قیمت های پیشنهادی آنها داشته باشد.

به علاوه کارفرما باید به کمک یک مشاور در درون سازمان خود و یا از بیرون، که مـشاور کارفرما نامیده می شود، خواسته های اولیه، معیارها و مبانی طراحـی و اسـناد مناقـصه را تهیـه کنـد و نیـز پـس از انتخاب پیمانکار طرح و ساخت، انجام کار (شامل طراحی و ساخت) را تحت نظارت قـرار داده و پیمانکـار را هـدایت نماید. در این روش کارفرما نقش کمتری را در مقایسه با روش متعارف برعهـده مـی گیـرد. تعیـین روشـن و دقیـق خواسته های کارفرما، کلید اصلی موفقیت در پروژه های طرح و ساخت است، چرا که این تنها فرصـت کارفرمـا بـرای اعلام خواسته های خود به طراح و سازنده است. در بیشتر موارد، عدم شناسایی و بیان دقیق خواسته های کارفرما در ابتدای پروژه و نیز عدم وجود چارچوبی برای فرایند بررسی و بازنگری روند کار، دلیل اصلی نارضایتی کارفرمایـان از نتایج پروژه های طرح و ساخت است.

با توجه به محدوده کاری که به پیمانکار طرح و ساخت واگذار می شـود، نـوع دیگـری از ایـن روش بـه نـام روش کلیدگردان یا مهندسی (طراحی)، تدارکات، ساخت (EPC )شکل می گیرد. (لازم به توضیح است که اصـطلاح هـای "کلید گردان" و "مهندسی-تدارک-ساخت" که در متون مختلف استفاده شده است با اندک تفـاوتی تقریبـاً بیـانگر یک روش هستند). در روش کلیدگردان به طور معمول محدوده خدمات مهندسـی و طراحـی هـای واگـذار شـده بـه پیمانکار علاوه بر طراحی های تفصیلی، شامل مطالعات مقدماتی و طراحی های پایه نیز هست. در این روش پیمانکـار مسئولیت کامل تدارک کالاها، مصالح و به ویژه تجهیزات خاص پروژه را که به سفارش وی ساخته می شود، بر عهـده دارد.

به علاوه ممکن است موارد دیگری از جمله تأمین مالی، انتخـاب سـاختگاه، خریـد یـا تملـک زمـین، دریافـت مجوزها، دانش فنی و انجام بازرسی های پیش از راه اندازی را نیز بر عهده داشته باشد. دراین روش، پیمانکار تا زمـان راه اندازی کامل تأسیسات درگیر پروژه است و کارفرما مسئولیت هـا و ریـسک هـای بیـشتری را بـه پیمانکـار واگـذار می کند. ضمناً، مطالعات انجام شده توسط کارفرما در مرحله پیش از واگذاری کار به پیمانکار کمتر است و از این رو، در زمان مناقصه، اطلاعاتی که اسناد مناقصه بر مبنای آن ها تهیه می شود کلی تر خواهند بود.

ریسک های روش طرح و ساخت

موفقیت یا شکست هر پروژه تا حد زیـادی بـستگی بـه توانـایی ذینفعـان آن در تعیـین خواسـته هـا و انتظـارات و شناسایی نقش ها، ارتباطات و مسئولیت های خود برای مدیریت ریسک ها و متعادل کردن آن هـا دارد. بـه طـور کلـی نکته مهم در توزیع و تخصیص ریسک ها در محیط پروژه، این است که ریسک ها باید به گروهی تخصیص داده شوند که به بهترین شکل ممکن توانایی مدیریت و کنترل آن را در اختیار داشته باشد. در این ارتباط، روش طرح و ساخت با وجود مزایایی که در مقایسه با سیستم متعارف دارد،ریسک های متعددی نیز به همراه خواهد داشت کـه در ادامـه، مواردی از ریسک های مطرح در روش طرح و ساخت بیان می شود.

منابع:

مدیریت ریسک در پروژه ها، نشریه 659

خروج از نسخه موبایل