تجهیز کارگاه چیست؟ تعریف آن در شرایط عمومی پیمان و نکات اجرایی

در پروژه‌های ساختمانی عملیات‌ مختلفی به اجرا در می‌آید که هر یک به نحوی تاثیر خود را بر هزینه‌ها و روند اجرای پروژه می‌گذارد. تجهیز و برچیدن کارگاه نیز از جمله پارامترهای مهم و تاثیر گذار هستند. تجهیز کارگاه می‌تواند تأثیرات مستقیم و غیرمستقیم قابل توجهی را بر روند پیشرفت پروژه‌های عمرانی کوچک و بزرگ بگذارد. از این رو با توجه به اهمیتی که این موضوع دارد در این مقاله از ویکی ساختمون قصد داریم که به بررسی جنبه‌های مختلف تجهیز کارگاه بپردازیم.

تعریف تجهیز کارگاه بر اساس شرایط عمومی پیمان

تجهیز کارگاه در شرایط عمومی پیمان به این صورت تعریف شده است، «تجهیز کارگاه، عبارت است از عملیات، اقدام‌ها و تدارکاتی که باید به صورت موقت برای دوره اجرا انجام شود؛ تا آغاز کردن و انجام دادن عملیات موضوع پیمان، طبق اسناد و مدارک پیمان، میسر شود».

تجهیز کارگاه به طور مستقیم و غیرمستقیم بر توانایی‌های نیروی انسانی و بهره‌وری و اثر بخشی منابع مورد نیاز پروژه تاثیر بالقوه‌ای اعمال می‌کند. یک تجهیز خوب می‌تواند یک فرآیند خوب را هدایت کند و یک تجهیز بد، آشفتگی، روزمرگی و هدر دادن منابع موجود در کارگاه را موجب شود.

ضریب تجهیز کارگاه چقدر است؟

در تجزیه و تحلیل بها، کوچک‌ترین تا بزرگ‌ترین فاکتورهای تاثیر گذار بر اجرای عملیات‌های مختلف از جمله مصالح و تجهیزات مورد نیاز مانند بیل، سیمان، شن و ماسه در نظر گرفته می‌شود اما برخی از اقدامات و عملیات‌هایی که در کارگاه ساختمانی و در پروژه‌ها صورت می‌گیرند را نمی‌توان مشمول کارهای اصلی کرد ولی معمولاً هزینه‌هایی را تحمیل می‌کنند که نمی‌توان آن‌ها را نادیده گرفت.

بیشتر بخوانید: سرپرست کارگاه ساختمانی: نقش، وظایف و مسئولیت های کلیدی

هزینه‌های استقرار کارکنان یا رفت‌وآمد، هزینه‌های تجهیز آشپزخانه و غذا، فراهم کردن تجهیزات ایمنی، تجهیز دفاتر و ساختمان‌های مختلف از جمله این هزینه‌ها بوده که با هزینه‌های بالاسری کار کاملاً متفاوت هستند. برای جبران این هزینه‌ها، ضریب تجهیز و برچیدن کارگاه در نظر گرفته می‌شود. این ضریب پس از اعمال ضریب پیشنهادی پیمانکار، اعمال می‌شود. بسته به نوع قرارداد و توافق، مقدار این ضریب از ۴ تا ۶ درصد تغییر می‌کند. ضریب تجهیز و برچیدن در متن قرارداد صراحتاً ذکر می‌شود.

تجهیز کارگاه شامل چه بخش‌هایی می‌شود؟

تجهیز کارگاه بسته به پروژه، شامل بخش‌های مختلفی می‌شود که در زیر به مهم‌ترین آن‌ها اشاره شده است.

برای مطالعه: مراحل اجرای فونداسیون اسکلت فلزی همراه با عکس

در تجهیز کارگاه چه نکات اجرایی را باید مد نظر داشت؟

همان‌طور که در بالا نیز عنوان شد، تجهیز کارگاه شامل عملیات‌ مختلفی می‌شود. برای بهبود سطح ایمنی کارگاه در اجرای این عملیات باید نکات زیر را مد نظر داشت:

مراحل تجهیز کارگاه

عملیات‌ و فرآیند تجهیز کارگاه بسته به نوع پروژه، تفاوت‌هایی با یکدیگر دارند اما به طور کلی روند اجرای آن‌ها را می‌توان در چند مرحله زیر خلاصه کرد:

سفت کاری ساختمان را با متخصصان کارگشا انجام دهید.

مسئولیت کارفرما و پیمانکار در تجهیز کارگاه

درخواست اجرای سقف ساختمان را در کارگشا ثبت نمایید.

سخن آخر

تجهیز و تأمین کارگاه از اولین عملیات‌هایی است که در پروژه‌های مختلف ساختمانی و عمرانی صورت می‌گیرد. در این مطلب از ویکی ساختمون به تعریف تجهیز کارگاه بر اساس شرایط عمومی پیمان، اقدامات لازم در این فرآیند، نکات مهم اجرایی و مراحل آن پرداخته شده است. نظرات خود را بابت بهبود مطالب با ما در میان بگذارید.

خروج از نسخه موبایل