بلوک پرلکس چیست ؟ آیا استفاده از آن توجیه‌پذیر است؟

بلوک‌های بتنی از جمله پرکاربردترین مصالح در صنعت ساخت‌وساز هستند که به شیوه‌های مختلفی مورد استفاده قرار می‌گیرند. بلوک‌های بتنی انواع مختلفی دارند و با پیشرفت فناوری‌های به کار رفته در ساخت آن‌ها، انواع مدرنی از آن‌ها وارد بازار شده‌اند. بلوک‌های بتنی سبک از جمله این مصالح نوین هستند. بلوک پرلکس خود یک نوع بلوک بتنی سبک است که در ساخت آن از فناوری‌های خاصی استفاده می‌شود و همین موضوع ویژگی‌های منحصر به فردی را برای آن به ارمغان آورده است. در این مطلب از ویکی ساختمون قصد داریم به معرفی بلوک پرلکس و بررسی مزایا و معایب آن بپردازیم.

بلوک پرلکس چیست؟

همان‌طور که در بالا نیز عنوان شد، بلوک پرلکس یک نوع بتن سبک است. روش‌های مختلفی برای تولید بلوک‌های بتنی سبک به کار گرفته می‌شوند. در تولید و ساخت بلوک پرلکس نیز از تزریق فوم به مخلوط بتن استفاده می‌کنند و به همین دلیل هم گاهی تحت عنوان فوم بتن خطاب می‌شود. از آنجایی که در ساخت بلوک‌های پرلکس از هیچ گونه ماده دانه درشتی استفاده نمی‌شود، از این رو بسیاری از کارشناسان بر این باورند که بتن خطاب کردن این بلوک‌ها یک اشتباه فنی محسوس است.

بیشتر بخوانید: بلوک پرلیت چیست

ایده تولید و ساخت بلوک‌های پرلکس به دهه ۱۹۲۰ میلادی باز می‌گردد. در آن زمان استفاده از بلوک‌های بتنی اتوکلاو شده رایج بود اما به دلیل جذب بالای رطوبت امکان استفاده از این بلوک‌ها در شرایط آب‌وهوایی مرطوب وجود نداشت. بر همین اساس، گروهی از محققان با رفع برخی از معایب بلوک‌های اتوکلاو شده، اقدام به تولید بلوک جدیدی تحت عنوان پرلکس کردند.

نحوه تولید بلوک‌های پرلکس

فرآیند ساخت بلوک‌های بتنی پرلکس شباهت‌هایی با نحوه ساخت سایر بلوک‌های بتنی سبک دارد اما در کل، رویه تولید متفاوت است. فوم بتن یا همان بلوک پرلکس معمولاً از فوم یا همان ماده آبکی شکل و شیمیایی به همراه ماسه بادی یا دوغاب ساختمانی تشکیل شده است. گاهی در ساخت آن‌ها از خاکستر بادی هم استفاده می‌شود. این ماده آبکی شکل با فوم درون محفظه مخصوص میکس کردن بتن مخلوط و ترکیب می‌شود. این فوم با یک عامل فوم ساز به همراه آب و هوا در یک مولد تولید شده است.

عامل فوم ساز باید قادر باشد تا حباب‌های هوا با درجه پایداری و مقاومت بسیار بالا در حین پروسه‌های فیزیکی و شیمیایی ترکیب و عمل آوری بتن ایجاد کند. در نهایت مخلوط تولید شده به داخل قالب یا محل نصب بلوک‌های بتنی پمپ می‌شود و به خاطر وجود ماده آبکی شکل (ترکیب آب فوم هوا) مخلوط تولید شده به راحتی در منافذ وارد شده و پف می‌کند. بعد از گذشت شش تا هشت ساعت، بسته به دما و رطوبت هوا، بلوک بتنی شکل می‌گیرد و می‌توان آن را از قالب جدا کرد تا به اندازی دلخواه برش داد. معمولاً بعد از تولید با تونل‌های بخار و در دمای ۷۰ درجه سانتی‌گراد به مدت یک روز نگهداری می‌شود تا پروسه عمل آوری در آن صورت پذیرد.

ویژگی‌های بلوک پرلکس

بلوک‌های پرلکس به دلیل فرآیند ساخت ویژه‌ای که دارند، از مشخصات منحصر به فردی بهره می‌برند. در ادامه سعی شده است به مهم‌ترین آن‌ها اشاره کنیم.

بیشتر بخوانید: سبک سازی ساختمان چیست

انواع بلوک‌های پرلکس

همان‌طور که در بالا عنوان شد، بلوک پرلکس در دو نوع اصلی دارای پلی استایرن و فاقد پلی استایرن تولید می‌شوند. در ساختار نوع فوق سبک پلی استایرنی یک لایه پلی استایرن به ابعاد حدودی ۴۵ در ۲۵ با ضخامت ۳ سانتی‌متر تعبیه شده است. مزیت این نوع از بلوک‌های پرلکس نسبت به نوع معمولی آن، سبک‌تر بودن با چگالی حدودی ۶۰۰ کیلوگرم بر مترمکعب است. با این وجود، مقاومت مکانیکی آن پایین‌تر از نوع توپر معمولی است. همچنین به دلیل استفاده از دو متریال کاملاً متفاوت در ساختار بلوک امکان ترک خوردن بلوک در حین اجرا نسبت به نوع توپر بیشتر است به همین دلیل در پروژه‌ها عمدتاً استفاده از نوع اول (توپر) توصیه می‌شود.

مزایای بلوک پرلکس

شیوه ساخت خاص بلوک پرلکس خصوصیات بارزی را به این بلوک‌ها تزریق کرده است که تک تک آن‌ها تبدیل به یک مزیت بالقوه برای این بلوک بتنی شده‌اند. در ادامه به مهم‌ترین مزایای این بلوک اشاره شده است.

بیشتر بخوانید: بلوک لیکا چیست

معایب بلوک پرلکس

تمامی مصالح به کار رفته در صنعت ساخت‌وساز از مزایا و معایب خاص خود برخوردار هستند و این موضوع در مورد بلوک پرلکس نیز صادق است. در زیر به مواردی از معایب این بلوک اشاره شده است.

سخن آخر

پیش‌تر در یک مقاله به معرفی انواع بلوک‌های سبک پرداخته شد. در این مقاله نیز سعی کردیم به معرفی بلوک‌های پرلکس از جنبه‌های مختلف بپردازیم. بلوک پرلکس در یک فرآیند خاص مهندسی شده ساخته می‌شوند. سبک وزن بودن، مقامت حرارتی و رطوبت بالا از مهم‌ترین مزایا این بلوک‌ها تلقی می‌شود. تغییر اندازه، هر چند که بسیار کم است اما باز هم مهم‌ترین عیب این بلوک است.

منبع
iyantraclcplantacetonindustriesmynewsdesk
خروج از نسخه موبایل