انواع خم میلگرد همراه با نکات و مراحل خم نمودن میلگردها

در ساختمان سازی، مصالح ریز و درشتی به کار برده می‌شود و بدون شک میلگردها از مهم‌ترین آن‌ها در سازه‌های بتنی به شمار می‌روند. میلگرد‌ها در واقع رشته‌هایی از جنس فولاد هستند که به منظور افزایش مقاومت بتن یا به عبارتی سازه به کار برده می‌شود. بسته به نوع کاربرد میلگردها، باید از انواع مختلف آن استفاده کرد. علاوه بر قطر، میلگردها را بر اساس نوع خم نیز دسته بندی می‌کنند که در این مقاله از ویکی ساختمون به معرفی انواع خم میلگرد می‌پردازیم.

انواع خم میلگرد

میلگردها از اجزا اصلی ساختمان‌های بتنی هستند که نقش مهمی در استحکام و مقاومت این سازه‌ها ایفا می‌کنند. میلگردها در مشخصه‌های مختلفی همچون شکل ظاهری، سطح مقطع، مقاومت حد جاری شدن و گسیختگی، شکل پذیری و جوش پذیری با یکدیگر تفاوت دارند. به منظور اجرای هر چه بهتر آرماتوربندی، باید از انواع مختلف میلگردها از نظر شکل استفاده کرد. این شکل‌ها از طریق عملیاتی که خم کردن خوانده می‌شود به میلگردها تحمیل می‌شود. در فهرست زیر انواع خم میلگرد لیست شده است.

میلگرد راستا

میلگردهای دارای خم راستا یا سیتکا جهت جبران مقاومت کششی بتن در سازه‌های مختلف بتنی مورد استفاده قرار می‌گیرد و به شکل سیم است. این میلگرد یک شاخه با دو انتهای برجسته است و نسبت به طول میلگرد ۹۰ درجه زاویه دارد.

میلگرد خاموت

خاموت میلگرد فولادی است که به طریق تنگ بسته یا تنگ باز در سازه‌های بتن مسلح به خصوص تیر‌ها و ستون‌های بتنی به کار برده می‌شود. برای جلوگیری از شکست زودرس مقطع بلافاصله پس از ایجاد ترک مورب که در اثر برش خالص و یا اثر هم‌زمان برش و خمش ایجاد می‌شود، باید مقطع بتنی را طوری مسلح کرد که در مقابل باز شدن ترک‌های مورب مقاومت کند و به همین دلیل هم از خاموت‌ها استفاده می‌شود.

خاموت‌ها یا همان فولاد برشی یا جان که به عنوان فولاد عرضی نیز خوانده می‌شوند، با انتقال تنش به طرفین یک ترک مورب، به عنوان مسلح کننده عضو بتنی در مقابل تأثیرات برش در مقطع ایفای نقش می‌کنند.

مطلب پیشنهادی: کاشت میلگرد چیست؟

میلگرد ادکا

خم ادکا یا اوتکا یکی دیگر از انواع خم به کار رفته در میلگردها است. میلگردهای ادکا این ویژگی را دارند که می‌توانند بر اساس استانداردهای تعریف شده، شکل‌های متنوعی به خود بگیرند. در سقف‌های تیرچه بلوک به دلیل موقعیت قرار گیری تیرچه‌ها، همیشه احتمال حرکت کردن ناخواسته آن‌ها وجود دارد.

برای غلبه بر این معضل از دو راه‌حل استفاده می‌شود. در وهله اول نسبت به جوش زدن تیرچه به بال زیری اقدام می‌کنند. در مرحله بعد از یک میلگرد خم ادکا یا اوتکا در محل اتصال تیرچه به تیر استفاده می‌کنند.

میلگرد سنجاقک

این میلگرد جهت مقاومت در برابر نیروی برشی مورد استفاده قرار می‌گیرد. شکل ظاهری آرماتور سنجاقی شامل یک میلگرد طولی با دو انتهای خم با زاویه متفاوت است. به‌طورمعمول از آرماتورهایی با سایز ۸ و ۱۰ و از نوع AII برای ساخت این میلگرد‌ها استفاده می‌شود.

کاربرد اصلی میلگرد سنجاقی در ستون‌ها و نحوه قرارگیری آن‌ها به صورت دوبل و عمود بر هم است. این میلگرد باید میلگردهای طولی ستون را همپوشانی کند. تعداد آرماتور سنجاقی در هر ضلع بسته به فاصله آزاد میلگردهای طولی تعیین می‌شود. برای اطلاعات بیشتر در خصوص این نوع از خم میلگرد حتماً نگاهی به مقاله « میلگرد سنجاقی چیست؟ » بیندازید.

میلگرد رکابی

رکابی یکی دیگر از انواع خم به کار رفته در انواع میلگردها است. برای در امتداد نگه داشتن میلگردهای طولی و یا عمودی در بتن ریزی‌های دیوار از رکابی استفاده می‌شود. اگر دو انتهای خاموت‌ها باز باشند به آن رکابی گفته می‌شود.

میلگرد خرک

خرک نیز از دیگر انواع خم میلگرد‌ها هستند که عمدتاً در داخل فونداسیون‌های به کار برده می‌شوند. آرماتورهای خرک در نواحی که میلگرد تقویتی زیاد است، بیشتر گذاشته می‌شود تا بتواند بار آن را تحمل کند و همچنین پوشش فوقانی مناسب را هم ایجاد کند. این نوع میلگرد گذاری نقش مقاومتی خیلی کمی دارند و یا می‌توان گفت که مقاومتی ندارند. از این میلگردها برای نگهداری میلگردهای شبکه فوقانی با فاصله معین از شبکه تحتانی در فونداسیون، کف و سقف‌های بتنی مطابق نقشه به کار برده می‌شوند.

چگونگی و مراحل خم کردن میلگرد

به طور کلی خم کردن میلگردها به دو صورت دستی و ماشینی اجرا می‌شوند. در روش دستی میلگردهای با قطر کوچک‌تر از ۱۲ میلی‌متر را می‌توان با آچارهایی خاص به صورت دستی خم کرد. در روش ماشینی هم میله گردهای با قطر بزرگ‌تر از ۱۲ میلی‌متر به روش مکانیکی و یا عبور از دستگاه مجهز به فلکه خم می‌شوند. در ادامه مراحل خم میلگرد به صورت خلاصه‌وار آورده شده است.

نکات و ضوابط مهم در اجرای انواع خم میلگرد

سخن آخر

میلگرد‌ها انواع مختلفی از نظر شکل و خم دارند. هر یک از انواع خم میلگرد در ساختمان سازی کاربردهای خاص خود را دارند. اجرای هر یک از انواع خم از اصولی کلی پیروی می‌کند اما تفاوت‌هایی که در اجرای این اصول با یکدیگر دارند. در اجرای هر یک از انواع خم میلگرد باید به نکات و ضوابطی که در بالا به آن‌ها اشاره شد توجه کرد.

خروج از نسخه موبایل