داربست فلزی چگونه اجرا میشود؟
داربست فلزی سازهای است که با به هم پیوستن لولههای فلزی به صورت افقی و عمودی با ویژگیهای خاص پدید میآید و برای ساخت و اجرای بخشهای مختلف یک سازه را میتوان با آن پوشش داد.
مراحل اجرای یک داربست فلزی
- تماس یا ارتباط با یک گروه پیمانکاری اجرای داربست فلزی خبره و معتبر در این زمینه.
- بازدید گروه پیمانکار از محل نصب و بررسی شرایطی که برای نصب داربست فلزی لازم است.
- در صورت محیا نبودن شرایط اجرای داربست فلزی، موارد را به کارفرما منتقل میکند تا شرایط آماده شود.
- پس از محیا شدن شرایط نصب داربست فلزی، گروه پیمانکاری اقدام به حمل لولهها به محل نصب میکنند.
- پس از حمل لولهها و ادوات موردنیاز برای نصب داربست، نصابها اقدام به نصب و اجرای داربست میکنند.
- بازدید متخصص اجرای داربست در حین نصب و پس از اجرای آن از ایمنی آن برای استفاده کارگران اطمینان حاصل میشود.
- ایجاد تغییر داربست با توجه به درخواست معمار یا کارفرما در خصوص ارتفاع یا فاصله داربست از سازه میتواند صورت گیرد.
- بازدید از چگونگی کارکرد و شرایط داربست در حین عملیاتهای ساختوساز توسط متخصص نصب داربست صورت میگیرد.
- پس از اتمام کار میتوان به جمعآوری داربستها اقدام کرد.
چگونه یک پیمانکار مناسب برای داربست فلزی بیابیم؟
بهترین راه برای یافتن یک پیمانکار خبره را میتوان از مهندسین مشاوری که برای ساخت سازه به آنها مراجعه کردهایم دانست زیرا مهندسین مشاور همیشه در پروژههای ساختمانی با پیمانکاران مختلفی سروکار دارند و میتوانند در این زمینه بهترین مشاور باشند.
راهحل بعدی را میتوان سادهترین راهحل هم دانست و آن جستجوی یک شرکت پیمانکاری در اینترنت است. با جستجوی اجرای داربست فلزی در موتورهای جستوجو، خیل عظیمی از نتایج برای شما به نمایش در میآید که شما میتوانید در بین آنها یکی را انتخاب کنید ولی دراینبین وبسایتهایی هم وجود دارند که به معرفی شرکتهای پیمانکاری اجرای داربست میپردازند که میتوانند راه خوبی برای پیدا کردن یک پیمانکار خبره و ماهر باشد زیرا مشتریان این پیمانکاران با امتیاز دادن به نحوه اجرای کار آنان میتوانند به دیگران در زمینه پیدا کردن یک نصاب داربست فلزی خوب کمک زیادی کنند.
جهت اجرای داربست فلزی، کارگشا میتواند به شما پیمانکار اجرای داربست فلزی معرفی نماید.
مکان نصب داربست باید چه شرایطی داشته باشد؟
زمینی که داربست روی آن قرار میگیرد باید هموار و سفت باشد، در صورت امکان خاک زیر آن باید کوبیده شود تا سفت گردد. اگر زمین زیر داربست سفت نباشد از ورقهایی فلزی به نام سول پلیت (sloe plate) در زیر داربست استفاده میشود تا به پایداری داربست در هنگام عملیات عمرانی و بارگیری داربست با مصالح ساختمانی صدمهای وارد نشود.
اگر سطح زیر داربست شیبدار بود باید بهصورت پلکانی کنده شود سپس سول پلیت نصب و بعد داربست اجرا شود. از الوار شکسته، بلوک یا بشکه نباید بهعنوان سول پلیت استفاده شود برای زمینهای نرم باید از سول پلیت های با مساحت بالا استفاده شود.
فاصله داربستها باید از کابلهای برق 300 ولتی یک متر و کابل های برق 300 تا 50000 ولتی باید سه متر باشد و به ازای هر ولت افزون بر 50000 باید یک سانتیمتر به فاصله داربستها از کابل برق اضافه شود.
از چه لولهها و اتصالاتی برای داربست سازی استفاده میشود؟
لولههایی که برای اجرای داربست استفاده میشوند 3/48 میلیمتر ضخامت دارند و از جنس فلز با طول بیش از 2 متر هستند. لولهها نباید رنگ شوند ولی استفاده از ضدزنگ مانعی ندارد، لولهها نباید هیچگونه پوسیدگی، بریدگی و زدگی داشته باشند و نباید به روش برش حرارتی بریده شده باشند، اتصالات هم نباید رنگ شوند و تنها استفاده از ضدزنگ برای آنها مجاز است. علاوه بر این اتصالات نباید از جنس چدن باشند.
یک داربست خوب چه ویژگیهایی دارد؟
یک داربست خوب و ایمنی ویژگیهایی دارد که باید همگی آنها رعایت شود تا کارگران در ایمنی و سلامت کامل در آن کار کنند. در ادامه به بررسی این ویژگیها میپردازیم.
لولههای افقی و عمودی در داربست فلزی چگونهاند؟
هر طبقه داربست باید 2 تا 3 متر ارتفاع داشته باشد. لولههای عمودی نباید بیش از 2 متر از هم فاصله داشته باشند و همگی با هم موازی باشند. زاویه لولههای عمودی و افقی باید 90 درجه باشد. فاصله لولههای افقی در عرض سکو باید 70 تا 160 سانتیمتر باشد. لولههای عمودی و افقی باید با اتصالات مخصوصی که برای اتصال دوتایی، سهتایی و … در نظر گرفته شده است به هم متصل شوند.
پلهها و نردبانها در داربست فلزی چگونه باید باشند؟
از پله برای تردد در طبقات داربست استفاده مییشود و پلهها باید 2 متر عرض و 20 تا 30 سانتیمتر ارتفاع داشته باشند، همچنین حفاظ هم حتما باید برای پلهها در نظر گرفته شده باشد. استاندارد نصب پله بین هر طبقه 6 تا 7 پله است که باید رعایت شود. اگر از تخته برای ساخت پله استفاده میشود باید تختهها به لولهها محکم شوند. اگر از نردبان برای تردد در داربست استفاده میشود باید نردبان فلزی باشد نه چوبی و حداقل یک متر بلندتر از ارتفاع داربست باشد. بالا و پایین نردبان باید به لولههای عمودی و افقی محکم شده باشد و با زاویه 75 درجه به لولهها متصل شده باشد تا رفت و آمد روی آن آسان تر باشد.
سکوها در داربست فلزی چه ویژگیهایی دارند؟
عرض سکوها از 60 تا 150 سانتیمتر بسته به نوع کار متغیر هستند. برای ایجاد سکو اگر از تختههای 150 سانتیمتری یا کمتر استفاده شود باید دو لوله برای محافظت تخته در زیر آن نصب شود و اگر تخته بیشتر از 150 سانتیمتر بود باید از سه لوله افقی برای محافظت از تخته در زیر آن نصب شود. سکوها باید از سه طرف تکیهگاه داشته باشند و تختههای آن طوری نصبشده باشند که امکان سقوط مصالح و ابزار از بین آنها امان پذیر نباشد. یک سکوی مناسب باید مصالحی با وزن 150 تا 250 کیلوگرم را تحمل کند. در یک سکوی خوبی برای جلوگیری از سقوط اشیاء باید از قرنیز استفادهشده باشد که ارتفاع آن باید از کف سکو باید تا 150 میلیمتر باشد.
ضخامت تختههای مورد استفاده در داربست بندی بسته به نوع آنها باید بین 3 تا 6 سانتیمتر باشد. باید از تختههای بدون گره و بدون شکستگی و تاب خوردگی استفاده شود. تختهها نباید رنگ شده باشند. در آخر هم باید اضافه کنم برای ایمنی کارگران و عابران پیاده باید فنس توری اطراف داربست ها نصب شود تا از سقوط مصالح و ابزار ها جلوگیری شود.
سخن آخر
اجرای داربست فلزی کاری تخصصی است و هیچگاه نباید درجه اهمیت این کار را پایین آورد زیرا خسارت جانی و مالی زیادی را متحمل میکند. در این مقاله کسانی که میتوان برای اجرای داربست فلزی به آنها مراجعه کرد نامبرده شدهاند و مراحل اجرای داربست فلزی گفتهشده که امیدوارم مفید واقع شود.
نویسنده: حمیرا باجلان