آجر سفال چیست؟ ویژگی‌ها، فواید و معروف ترین برندها

آجر سفال یکی از پُرکاربردترین مصالح ساختمانی است که برای دیوارچینی به کار گرفته می‌شود. دلیل این امر را می‌توان چنین توضیح داد: «در سازه‌های مدرن امروزی، دیوارها دیگر نقش باربری ندارند، زیرا بارها از طریق اسکلت ساختمان به فونداسیون و زمین منتقل می‌شوند.در حقیقت، دیوارها نیازی به استحکام اضافی ندارند و فقط برای حفظ حریم خصوصی و جداسازی فضاها به کار گرفته می‌شوند. بنابراین، انتخاب مصالح مناسب برای این امر باید در راستای کاهش وزن ساختمان و بهینه کردن هزینه ساخت تمام شود». با همین تعریف ساده می‌توان به اهمیت استفاده از آجر سفال پی بُرد. پس بدون اتلاف وقت، بیاید با این ماده ساختمانی بیشتر آشنا شویم؛ با ویکی ساختمون همراه باشید.

آجر سفال چیست؟

آجر سفال با استفاده از خاک رس ساخته می‌شود، به این شکل که خاک رس را با آب مخلوط می‌کنند و سپس قالب‌گیری می‌کنند. با خشک شدن قالب‌های رسی در محیط باز، آنها را وارد کوره می‌کنند تا تحت درجه حرارت 40 تا 200 سانتی‌گراد قرار گیرند، سپس بعد از دو روز از کوره خارج می‌کنند. به طور کلی این نوع آجر به دو صورت اعم از سنتی (دست ساز و قالبی) و مدرن (صنعتی) تولید می‌کنند.

محصول نهایی، ماده‌ای مکعبی شکل با سوراخ‌هایِ افقیِ منظم است. تعداد سوراخ های این آجر بسته به ابعادش متفاوت است، اما به طور کلی دارای مشخصات زیر هستند:

نکته: از آجر سفالی ۲۰ و ۱۵ سانتی‌متری برای دیوارهای بیرونی و از آجر سفالی ۱۰ و 7 سانتی‌متری برای تیغه چینی (دیوارچینی داخلی) استفاده می‌شود.

انواع آجر سفال

در بازار انواع مختلفی از آجرهای سفال موجود هستند که به شرح زیر می‌باشند:

بلوک سفالی فوم‌دار

این نوی آجر سفالی دارای یک ردیف سوراخ با عرض بیشتر در مرکز آجر است که در داخلش فوم (یونولیت) قرار می‌گیرد. از این فوم برای عایق حرارت و صوت استفاده می‌شود (با این که تحقیقات اخیر نشان می‌دهد، وجود فوم هیچ تغییری در عایق بودن این بلوک برای دیوار ایجاد نمی‌کند).

بلوک سقفی سفالی

این نوع آجر سفال دارای ابعاد بزرگ‌تری است، به طوری که می‌توان از آن در سقف‌های تیرچه بلوک به جای بلوک یا یونولیت استفاده کرد. مزیت استفاده از این بلوک‌ها در سقف، سبک بودن است.

آجر سفال نما

این آجر شباهت زیادی به آجر مهندسی دارد، ولی تنها تفاوتش در شیوه تولیدش و مشخصات فنی‌اش است. این آجر دارای 10 سوراخ گرد و و هم اندازه در سطح مقطع خود است. آجر سفالی نما همانطور که از نامش پیدا است، برای نمای ساختمان استفاده می‌شود.

ویژگی‌ها آجر سفالی

آجر سفال، یک مصالح ساختمانی هوشمند است، اما فقط به دلیل کاهش وزن سازه و سود مالی استفاده از آن (ارزان بودن)، به کار گرفته می‌شود. بیشتر سازندگان تجربی فقط نگران بهینه کردن هزینه های ساخت و ساز هستند و خوب می‌دانند که استفاده از این آجر در این روزها، یک سرمایه گذاری مناسب است.

از نظر فنی، آجرهای سفال، سبک، بادوام و قابل دسترس بوده و عایق صوتی و حرارتی خوبی است. به دلیل قسمت توخالی این آجر، گرمای داخل ساختمان در ماه‌های گرم سال کاهش می‌یابد که در نتیجه منجر به خنک‌سازی فضای داخل می‌شود.

آجرهای سفال باعث کاهش وزن کلی ساختمان و همچنین ضخامت دیوارها می‌شوند. این مهم در وهله اول، فضای بیشتری را در دخل بنا فراهم می‌کند (به دلیل ضخامت کم) و در وهله دوم، باعث افزایش طول عمر ساختمان می‌شود.

اگر قصد ساخت بنا در شرایط آب و هوایی مرطوب یا خشک را دارید را دارید، باید بدانید «آجر سفال قابل استفاده در هر نوع آب و هوا نیز است». همچنین می‌تواند به عنوان یک محصول سازگار با محیط زیست در نظر گرفته شود، زیرا به شکلی طبیعی از خاک رس ساخته می‌شود.

فواید آجر سفال

در زیر یک به یک در مورد مزایای آجر سفالی اشاره می‌کنیم:

معایب آجر سفال

در زیر یک به یک در مورد جوانب منفی آجر سفالی اشاره می‌کنیم:

قیمت آجر سفال براساس نوع برند

قبل از آنکه در مورد برندهای تولید کننده آجر سفال صحبت کنیم و آنها را براساس قیمت دسته بندی کنیم، بیایید کمی در مورد عوامل تأثیرگذار در قیمت آجر سفال حرف بزنیم. آجرهای سفال با سه روش مختلف اعم از دست ساز، قالبی و صنعتی ساخته می‌شوند. نوع قالبی بسیار کارآمد بوده و و تولیدش هزینه کمی می‌برد، در نتیجه کمتری قیمت نیز در بازار دارد. گران ترین نوع آجر سفال را محصولاتی تشکیل می‌دهند که به صورت صنعتی تولید می‌شوند.

در هر صورت، مهم‌ترین عوامل تأثیرگذار در قیمت گذاری آجر سفال شامل موارد زیر هستند:

حال به معرفی برندهای معروف بازار می‌کنیم، اما نکته‌ای که وجود دارد این است که هر چه برند از شهرت بیشتر برخوردار باشد، قیمت محصولاتش هم بیشتر خواهد بود.

معروف ترین مارک‌های آجر سفال

  1. شرکت آجر کوثر سپاهان
  2. کارخانه آجر تام مریخی پور
  3. کارخانه آجر مهدیه
  4. کارخانه تینا سفال اصفهان
  5. شرکت آجر سفال سپهر اصفهان
  6. مجتمع تولیدی آجر مرجان
  7. کارخانه آجر قاسمی
  8. کارخانه آجر نقشینه اصفهان
  9. کارخانه آجر متیین فر
  10. کارخانه آجر زرنما

نکته: شماره گذاری بالا برحسب شهرت برند و قیمت انجام شده است.

کلام آخر

در همه شهرهای کشور، آجر سفال به وفور در دیوارچینی ساختمان مورد استفاده قرار می‌گیرد. این آجرها به دلیل سبک بودن، باعث می‌شوند تا بنا به سرعت ساخته شود. در نتیجه به صرفه جویی در زمان و هزینه های عملیاتی کمک شایانی می‌کند. همچنین، سعی کنید برای پروژه خود از بهترین آجرهای سفال استفاده کنید، تا ساخت‌وسازی با کیفیت را انجام داده باشید و بتوانید هزینه‌های خود رابه خوبی مدیریت کنید.

خروج از نسخه موبایل