آجر جوش چیست؟ تاریخچه، کاربرد، مزایا و معایب آن

برای سازندگان خلاق و معماران که انرژی بصری و زیبایی طبیعی را در ساختار خاص آجرها پیدا می‌کنند، آجر جوش یا آجر کلینکر (Clinker Brick) می‌تواند برای آن‌ها یک موهبت الهی باشد. این آجر که یکی دیگر از انواع آجرهای ساختمانی است، به ندرت در بناهای متعارف امروزی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

از نحوه تولید گرفته تا کاربردها، آجر جوش ویژگی‌های مختص به خود را دارد که باعث می‌شود کاربردهای متفاوتی داشته باشد. با این حال، ما در این مقاله به تفصیل درباره آجر کلینکر صحبت خواهیم کرد؛ با ویکی ساختمون همراه باشید.

تاریخچه آجر جوش

کوره‌های آجری از اوایل قرن بیستم که به آن کوره‌های «زنبور عسل» می‌گفتند، در همه قسمت‌های خود به طور مساوی گرم نمی‌شدند و آجرهایی که خیلی نزدیک آتش قرار داشتند، سخت‌تر و مقاوم‌تر بودند و رنگ‌های قرمز تا سیاه داشتند. در ابتدا، این کلینکرها به عنوان نقص در پخت، دور انداخته می‌شدند.

اما در حدود سال 1900، این آجرها توسط معماران نجات یافتند؛ به نظر می‌رسید آنها قابل استفاده، متمایز و ظاهر جذابی دارند. آجرهای کلینکر بسیار مورد تحسین طرفداران جنبش هنر و صنایع دستی قرار گرفت که در کشورهای غربی و ایران برای بناهای با معماری خاص و سفال گری به وفور مورد استفاده قرار گرفت.

آجر کلینکر چیست؟

گرمای شدید کوره‌های سنتی آجر پزی، محصولی سخت و بادوام تولید می‌کنند که اغلب به رنگ قرمز، زرد، قهوه‌ای تا سیاه هستند. آجر جوش حاصله از این فرآیند، در گرمای بیش از ۱۰۰۰ درجه پخته می‌شود. به این صورت که در این دما، دانه‌های خاک عرق کرده و به هم بچسبند تا آجر را به وجود آورند. نکته مهم این است که این آجر نباید در گرمای کوره خمیر شود و باید بین درجه عرق کردن و خمیر شدن خاک، تفاوت زیادی وجود داشته باشد.

قبل از پختن آجرها باید از به هم پیوستن خشت‌ها در طول فرآیند پخت جلوگیری شود، این کار با خشک کردن اصولی انجام پذیر است. اغلب آجرها در نزدیکی شعله کوره‌های آجرپزی به یکدیگر می‌چسبند. آجرها در این محل معمولاً ذوب می‌شوند و شکل هندسی خود را از دست می‌دهند. حتی با چسبیدن آجرها می‌توان انتظار یک محصول بسیار مقاوم را داشت.

برای آنکه آجر کم عرق کند، به آن گدازآوری به نام اکسید آهن می‌زنند. با اضافه کردن اکسید آهن و حرارت دهی در دمای بین 1000 تا ۱۲۰۰ درجه، آجر حاصله به رنگ قرمز تا سیاه تولید می‌شود. به طور کلی، یک آجر جوش خوب باید خصوصیات زیر را دارا باشد:

نکته:  اگر بعد از پخت اولیه و سرد شدن، دوباره این آجر پخته شود، به آن «آجر دو جوش» گفته می‌شود. اگر از این آجر در پی ساختمان استفاده شود، روی آن را باید با ماسه و آهک  استفاده شود. این کار برای افزایش مقاومت در برابر رطوبت انجام می‌شود.

مشخصات آجر جوش

ویژگی‌های آجر کلینکر به شرح زیر هستند:

کاربردهای آجر جوش

موارد استفاده از این آجر به شرح زیر هستند:

مزایا و معایب آجر جوش

جوانب مثبت این آجر شامل موارد زیر هستند:

جوانب منفی آجر جوش عبارتند از:

کلام آخر

آجرهای کلینکر زمانی تولید می‌شوند که خشت‌ها در طی فرآیند پخت، در معرض گرمای زیادی قرار می‌گیرند. دمای زیاد سطح آجر را ذوب کرده و یک پوشش براق و به رنگ تیره تشکیل می‌دهد. آجرهای کلینکر ظاهری قرمز تا سیاه داشته و اغلب شکل هندسی منظمی ندارند.

آجر جوش، متراکم، سنگین و نامنظم‌تر از آجرهای استاندارد است. این ماده ساختمانی همچنین ضد آب و بادوام بوده و هدایت حرارتی بالاتری نسبت به آجرهای قرمز متخلخل دارند. به هر روی، با شناخت بیشتر این آجر می‌توان از مزایای آن در کاربردهای مختلف ساختمان سازی بهره‌مند شد.

خروج از نسخه موبایل